Dneska tady máme poslední haloweenský recept a opět na cupcaky. Ano, v poslední době jsem si je nějak oblíbila. Tyto cupcaky měly vypadat úplně jinak, měli to být kostlivci, ale má hlava dává někdy až moc nereálné kreativní typy. Proto jsem musela improvizovat a ještě do toho byla prázdná lednička a tak to bylo zase o kousek těžší. Každý z nás má doma cukr a vajíčka a pokud nemáme vajíčka, jdeme do kurníku a budeme hypnotizovat slepice, aby už aspoň jedno vajíčko ze sebe dala. V mém případě, ale můj nápad jít do kurníku by nebyl možný, neboť jsem jako malá a slepic se bojím, hlavně těch našich od kterých nevím co čekat a kdy klovnou. Naštěstí vajíčka v lednici byly, proto mě napadly pusinky, které skvěle symbolizují bubáky, stačil jen dodělat obličej a začali jsme se konečně bát. Báli jsme se i z důvodu, že jsem vymyslela příběh, neboť pomocí sušenek jsem vytvořila i hlínu, takže jsem řekla, že mrtví lidé se hrabou z hrobu jako duchové.
Budeme potřebovat
Těsto
- 250g másla
- 4 vrchovaté lžíce holandského kakaa
- 1 hrneček silné kávy
- 1 hrneček polohrubé mouky
- 1 hrneček hladké mouky
- 1 a 1%2 lžičky sody
- 2 vajíčka
- ½ hrnečku zakysané smetany
Krém
- Hrst máty
- 500 ml smetany ke šlehání
- 450g čokolády
Bubáci
- Černé barvivo
- 3 bílky
- 2 kapky citronové šťávy
- 1 hrnek cukru krystal
Postup
- V prvním kroku si tedy ukážeme krém, který musí přes noc chladit. Do hrnce nalijeme smetanu a dáme hrst máty, a necháme vařit. Jak smetana projde varem, stáhneme z plotny a dáme rozlámanou čokoládu, a necháme ležet 5 minut. Poté už jenom krém zamícháme, aby se nás suroviny spojily, a přecedíme, abychom neměli v krému lístky máty.
- Do misky si rozprostřeme potravinářskou folia a poté na ní nalijeme krém a celý krém zabalíme do folie. Necháme vychladnout a poté dáme přes noc do lednice.
- Do kastrůlku dáme máslo, kakao a kávu a zahříváme na střední teplotu. Ingredience stále mícháme, než se nám máslo rozpustí a všechny suroviny se krásně spojí. Poté vypneme plotnu a necháme vychladit, mezitím si vezmeme misku, kde smícháme sypké suroviny a to tedy mouku, cukr a sodu. Pořádně promícháme a přidáme vychladlou máslovou směs a vymícháme do hladka. Na závěr do těsta přidáme vajíčka a zakysanou smetanu. Opět zamícháme.
- Těsto nalijeme do formiček na muffiny a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme zhruba 15 až 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a druhý den nazdobíme krémem, posypeme rozdrcenými sušenky a duchy, které si ještě tedka připravíme. Plech si vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejme na 110 stupňů. Do misky dáme bílky společně s citronovou šťávou, poté po lžících postupně přidáváme cukr. Mixujeme do té doby, dokud pěna není lesklá a drží tvar, cukr musí b úplně rozpuštěný. Směs dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme na plech pusinky, které nám budou připomínat duchy. V troubě pečeme zhruba 30 minut. Poté pusinky necháme vychladnout, nakreslíme jim očka a dáme na cupcake.
Tyto cupcaky byly vážně jedna velká improvizace. Všechno jsem udělala, než jsem prvně chtěla. Mátu jsem chtěla nasekat najemno a dát do těsta, ale jsem hlava děravá a zapomněla jsem, proto jsem jí dala vyvařit do smetany. Byl to ten nejlepší nápad, ten krém byl doslovně bomba, takové skvělé ozvláštnění a osvěžení, tak určitě zkuste.