Tento víkend jsme s přítelem si udělali vánoční atmosféru. Udělali pár vánočních povinností, a jak je u mě už jasné, museli jsme i něco sladkého upéct. Pekli jsme sladké pečivo, které má tvar velké duté kremrole a říká se mu Trdelník. Toto pečivo je národním symbolem Maďarka. Nazývají ho komínovým koláčem, v překladu tedy Kürtőskalács.
Budeme potřebovat
- 250g hladké mouky (já používala mouku určenou na kynuté těsto)
- 75ml mléka
- Půlka droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 40g másla
- Trochu citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- Pár kapek vanilkového aroma
- Trochu skořice
- Máslo (na potření před upečením a po upečením)
- Skořicový cukr (na obalení)
Postup
- Vezmeme si misku, do které dáme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme mléko pokojové teploty a rozdrobíme půlku droždí a dáme lžíci cukru, lehce zamícháme a dáme do tepla vzejít kvásek.
- Kvásek máme po 10 -15minutách hotový a můžeme dodělat těsto. Do misky ke kvásku a mouce dáme vajíčko, skořici, vanilkový cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru a máslo. Vyhněteme těsto a necháme na hodinku odpočinout v teplém místě.
- Těsto nám krásně vykynulo a my si těsto rozdělíme na 4 bochánky. Z každého kousku vyválíme hady a poté začneme namotávat na formu na trdelník. Poté trubičku s namotaným těstem ještě lehce rozválíme. Trdelníky potřeme máslem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na 15 – 20minut. Během pečení trdelníky 3x otočíme. Po upečení opět trdelníky potřeme máslem a vyválíme ve skořicovém cukru. Sundáme z trubky a máme hotovo.
I když nám všichni všechno zakázali a nemůžeme ven na vánoční trhy, tak proč plakat a neudělat si krásný večer doma u rozsvíceného stromečku a ještě s vůní trdelníku a svařáku. Je to sice nezvyk, ale to nejdůležitější máte a to své blízké po svém boku, a právě oni tvoří tu atmosféru. Je to to nejcennější co máme, tak si toho važme, ať o to nepřijdeme, protože lásku nikdo zakázat nemůže.