Uteklo to jako voda a vánoce máme tady, pro každou ženu nejnáročnější období, kdy se jen peče a uklízí. Adventní pečení většinou strávíme tím, že pečeme cukroví, které schováme do krabic a schováme někde daleko od mlsných rodinných strávníků do svátků. Ale proč to nezměnit, neupéct si něco dobrého a hnedka to nesmlsnout, vždyť vánoce jsou od toho, abychom porušili veškeré diety.
Já jsem pro Vás připravila opět čokoládový dortík s vánoční tématikou mandliček, koření a přírody. Já o vánocích používám a konzumuji plno koření. A právě tento rok jsem začala hodně využívat badyán. Badyán je drobná voňavá hvězdička, která za mě určitě může soutěžit o nejhezčí koření vánoc. V Asii každý toto koření konzumuje jinak, ale podle mě velmi zajímavě, např.
Číňané badyán přidávají k drůbežím nebo vepřovým pokrmům, poté třeba Vietnamci ho používají během přípravy na jejich tradiční hovězí polévku Pho. Jeho léčivé účinky jsou opět úžasné, neboť pomáhá poruchám trávení, prohřívá, ulevuje svalovým křečím, celkově posiluje, povzbuzuje imunitní systém. Dokonce používaly ho naše prababičky a babičky v zimním obdobím v období viróz jako je rýma, kašel a nachlazení.
Budeme potřebovat
Já používala formu o průměru 23 cm. Těsto i krém jsem dělala na 2x, proto každou surovinu si vynásobte dvěma, pokud chcete dortík vysoký, jak mám já.
Korpus
- 10 lžic másla
- 4 vajíčka
- 1 a půl hrnečku mléka
- 1 hrneček vroucí vody
- 2 hrnečky krupicového cukru
- 2 a půl hrnečku hladké mouky
- 1 hrneček kakaa
- Lžička jedlé sody
- Větší špetka soli
Krém
- 350 g másla
- 200g mléčné čokolády
- 50g hořké čokolády
- 1 hrneček pudrového cukru
- 3 lžíce kakaa
- Špetka soli
Na ozdobu
- Mandle
- Koření (celá skořice, květinka badyánu)
- Šišky
- Větev
Postup
- Jako vždy začneme korpusem. Vezmeme si máslo, které si roztopíme na mírném ohni a necháme ho lehce vychladnout. Mezitím si smícháme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a sodu). Do misky se sypkými nalijeme mléko, vychladlé máslo, vajíčka a zamícháme do hladkého těsta. Poté už jenom budeme zamíchávat po troškách vroucí vodu. Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 30 – 35 minut. Po upečení korpus necháme vychladnout.
- A jdeme na krém. Připravíme si vodní lázeň, do které dáme nalámanou čokoládu a necháme jí rozpustit. Poté jí necháme lehce vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo, které by mělo být po vyšlehání krásně světlé, krémové a i voňavé. Potom k vyšlehanému máslu přiléváme vychladlou čokoládu a zapracováváme. Na závěr přidáme cukr, kakao, sůl a opět šleháme, než nám vznikne krásný krém.
- Krém i korpus máme hotový a už nás jen čeká sestavení. Korpus prořízneme, aby nám vznikly 3 korpusy. První korpus položíme na stojan a potřeme krémem, poté opět dáme korpus a pak zase krém a tak pokračujeme až nahoru. Krém vždy nanáším pomocí cukrářského sáčku. Na závěr dáme korpus, který potřeme krémem a pak i samotný dort. Dort uhladíme a dole uděláme jakoby pás mandlí a to velmi jednoduše. Mandle si rozřízneme na půl a potřeme lehce krémem a nalepíme na dort. Dort dáme vychladit přes noc a ráno nazdobíme. Zdobíme podle fantazie, já použila přírodniny a koření, které krásně symbolizují vánoce.
Tento dortík nebyl pro mě ani mou rodinu, ale dělala jsem ho pro rodinného kamaráda na narozeniny. Vždy bojuju s dorty pro muže, co se týče vzhledu, ale tento byla jedna velká komplikace se vším všudy. Měla jsem za úkol nepoužít mléčné produkty, jako je smetana, mléko, tvaroh či jogurt. Vymyslet něco takového, bylo pro mě velmi těžké, neboť tyto produkty využívám do každé své sladkosti, ale všechno je jednou poprvé, a kdyby tady ty překážky nebyly, nemůžu se posunout dál ke svým snům.
A co vy jste teďka naposledy upekli za dortík?