Dneska se spolu opět proletíme až do nejlidnatějšího kontinentu, který je domovem mnoha kultur a tím je Asie. Tato kuchyně je skvělá, umí být jednoduchá, rychlá a lahodná. Stačí tak málo a vykouzlíte krásný barevný talíř.
Já jsem vždy Asii brala jako jen a jen samé nudle, rýže a ještě jednou rýže, ale nikdy jsem neviděla dovnitř. Pořád doma po mě chtějí, abych ukuchtila něco v asijském stylu, proto jsem musela studovat jejich kuchyni a jsem velmi šokovaná, ale příjemně. Každá země v Asii má něco společného, ale přesto je každá něčím výjimečná. Jednotlivé asijské oblasti se od sebe liší typickými způsoby přípravy i obvyklými ingrediencemi a i samotnou historií.
Pro východní kuchyni Japonska, Korey, Číny, Taiwanu a Mongolska je typická především rýže, sója, mořské plody, maso, mungo klíčky, čínské zelí bok choy a to všechno doprovází jejich tradiční čaj. Nejvíce mě zaujala jihovýchodní kuchyně, neboť používají vůně bylinek, které mě při té myšlence omámily. Jsou to bylinky, jako je máta, koriandr a bazalka. Na jihu Asie by si našli svoje hlavně muži, neboť tady to voní silným kořením a bylinkami jako je chili, pepř, turmeric, kmín, hřebíček. A to všechno je doplněno přepuštěným másle ghí a masem jehněčím, kozím, kuřecím a i rybím. Západní Asie se přibližuje Evropské kuchyni, jsou zde typické ingredience jako např. olivy, pita, med, sezam, datle, cizrna.. Jsou ale zde patrné arabské vlivy a typické jídla jako je kibbeh nebo shawarma. Střední Asie přebírá mnoho okolních vlivů, typické pro ně je také jídlo nazývané plov nebo osh. A pokud se nemýlím, zbývá nám už jen Severní Asie, která kuchyní odpovídá převážně Rusku.
Co mě velmi překvapilo, byly příbory, kterými Asiaté jedí. Myslela jsem si, že všichni používají hůlky, ale není tomu tak. V Thajsku se používá lžíce a vidličky, v Indonésii, Malajsii a Singapuru jí lidé rukama, konkrétně pravou rukou, lžic je zde používaná jen k naložení pokrmu. A hůlky používají jen ve Vietnamu.
Budeme potřebovat
- 300g lososa
- 4 a půl lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce rýžového octu
- 2 lžíce medu
- 3cm zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- Ledový salát
- Pórek
- Bezvaječné nudle (g podle vás, kolik chcete spapat)
- Sezamové semínka
Postup
- Do misky dáme sojovku, ocet a med. Marinádu zamícháme a dáme do ní lososa. Lososa necháme marinovat nejlépe přes noc, ale i 2 hodinky udělají kouzlo.
- Nudle uvaříme podle obalu a dáme stranou. Nakrájíme zeleninu a zázvor. Do woku dáme osmahnout zázvor a česnek. Po chvilce přidáme ostatní zeleninu a opékáme.
- Lososa vyndáme z marinády a nakrájíme na plátky a dáme na pánvičku osmažit.
- Marinádu nevyléváme, ale dáme jí k zelenině povařit. Na závěr přidáme do woku nudle a poté zamícháme.
- Na talíř dáme nudle, lososa a zasypeme sezamovými semínky.
Takový vtípek na závěr. Lososa jsem naložila a šla si dělat jiné věci a přítel se mě zeptal, co dělám, když mám dělat lososa a já jen, že on se koupe. Nevím, co mu na tom přišlo vtipný, ale doteď z toho máme velkou srandu. Já jsem lososa koupala málo, myslím si, že kdybych ho nechala přes noc byla by to větší gastro bomba. Zkuste a poté mi napište.
Tak to je nádhera, miluju asijskou kuchyni a tohle vypadá fakt skvěle. Zkusím! <3
Děkuji, budu velmi ráda. Poté mi můžete poslat fotku jak to dopadlo a hlavně říct jak chutnalo. 🙂
Musí to chutiť úžasne😍 Kombinácia tých korením znie super.
Krásně napsaný recept 🙂 Každopádně já osobně bych to zkusila, ale přítel mi nebaští ryby :/ a to ani lososa. Takže s tím bych neuspěla. Je to škoda, protože to vypadá parádně. Třeba se mi naskytne někdy možnost 🙂
Lososa mám ráda na různé způsoby, až ho budu dělat příště, zkusím tento recept. 🙂
Tak to ráda slyším, doufám že si pochutnáte 🙂