Cheesecake s vaječným likérem

Vánoce máme už dávno za sebou, ale opět nám doma zbylo hodně perníčků. Nevím proč, ale vždy perníčky jíme zhruba do dubna. Letos jsem si řekla, že nám to doma zpestřím nějakým zákuskem. Vybrala jsem opět cheesecake, který moje maminka miluje dokonce i vaječný likér. Tak asi víte, že cheesecake zmizel jak by nic.

Já a vaječňák? Nikdy mi nechutnal, vždy jsem říkala, že to jsou rozmixovaná čerstvá vajíčka, které nesnáším. Ale povím Vám menší takovou tradici z dětství. Jako malá jsem seděla každou neděli u babičky a dědy a vždy kolem Vánoc si kupovali vaječný likér. Já vždy potichu záviděla společně s našim pejskem. Já i pejsek jsme se vždy dívali, jak mlsní kocouři, proto vždy já si mohla do štamprle namočit prst a olíznout, a vždy jsem řekla fuj. Náš pejsek, ale vždy dostal půlku štamprličky a chutnalo mu, a jak děda vždy řekl byl ,,fofo,, což v jeho řeči znamenalo opilý.

Budeme potřebovat

Korpus

  • 100g sušenek
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 50g mandlí
  • 15g másla

Krém

  • 250g krémového sýra (žervé, palouček.. )
  • 250g mascarpone
  • 2 vajíčka
  • 1 žloutek
  • 40g cukru
  • 150ml vaječného likéru

Na dokončení

  • Šlehačku
  • Panák likéru
  • Medové perníčky
  • Zlaté perličky

Postup

  1. Sušenky a mandle si rozdrtíme na prášek, přidáme perníkové koření a zapracujeme pomocí másla do drolivé hmoty. Dno formy si vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně pomocí prstů zatlačíme směs do formy. Korpus dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů péct 10 minut.
  2. Mezitím co se nám korpus peče, si připravíme krém. Vezmeme si vetší misku, kde vyšleháme vejce a žloutek, poté přešleháme i cukr. Dále přidáme krémový sýr, mascarpone a všechny ingredience pomocí stěrky spojíme. Na závěr do krému přilijeme vaječný likér a zamícháme.
  3. Krém nalijeme na předpečený korpus a dáme do trouby na 150 stupňů na cca 30 minut.  Potom trouby vypneme a necháme v ní cheesecake vychladnout, aby dortík nedostal vyndáním teplotní šok a nepopraskal. Po úplném vychladnutí v troubě i mimo jí, cheesecake dáme do lednice odpočinout přes noc.
  4. Cheesecake nám krásně přes noc ztuhnul, vyndáme ho z formy a půjdeme zdobit.  Smetanu si vyšleháme, dáme do zdobícího sáčku a uděláme takové malé bobíky. Poté samotný dezert zalijeme vaječným likérem, posypeme perličkami a na strany přidáme medové perníčky.

Také jste milovníkem vaječného likéru? Tak rychle do obchodu pro suroviny a péct 🙂

Příspěvek vytvořen 141

2 komentáře u „Cheesecake s vaječným likérem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek