Tento článek jsem Vám chtěla vydat na den zamilovaných a to na 14. února. Na den, kdy všude kolem nás roste láska, ať už partnerská nebo mateřská. Je to svátek, kdy se tradičně dávají dárky, květiny či různé cukrovinky s tématikou červeného srdce, jako symbolu lásky.
I když miluju tyto americké svátky, nebylo mi dopřáno tento svátek letos slavit, neměla jsem tento den chuť nic dělat, psát článek ani se dívat na romantické filmy a u toho se přejídat zmrzlinou. Když se zpětně podívám, byla to hloupost, protože proč slavit lásku jeden den, když jí můžeme slavit celý život. Nikde, nikdo neřekl, že radost nepřijde třeba 18.6 či 30.9. Láska je pořád kolem nás, tak pojďme jí projevovat každý jediný den maličkostmi. I pouhý úsměv stačí.
Budeme potřebovat
Korpus
- 250g másla
- 200g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 2 žloutky
- 4 bílky
- 200g mandlové mouky
- 100g hladké mouky
- Kůra z pomeranče
- Pár kapek vanilkového extraktu
- Špetka soli
Krém
- 1000g mascarpone
- 300g bílé čokolády
- 350g jahodového pyré (250g do ganache, 100g do hotového krému)
- 50g pomerančové šťávy
Postup
- Jako první v tomto dortíku začneme jahodovým pýrem. Do kastrůlku dáme 100ml vody a 100g moučkového cukru a svaříme. Poté přidáme jahody a chvilku povaříme. Kastrůlek sundáme z ohně a jahody rozmixujeme za tepla. Potom pyré dáme do sklenice s uzávěrem. Sklenici zavřeme a necháme dnem vzhůru úplně vychladnout.
- Mezitím si dáme pauzu tak cca 2 hodinky a poté se vrhneme na korpus. Vezmeme si misku, kde dáme máslo a cukr a vyšleháme do světlé pěny. Poté postupně bude přidávat po jednom vajíčka a žloutky a pomalu budeme zašlehávat. Potom přidáme pomerančovou kůru, kapky vanilkového aroma a mouky s kypřícím práškem. V druhé misce si vyšleháme do tuha bílky, které vmícháme opatrně do těsta.
- Těsto rozdělíme do dvou forem a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů a cca 40 minut. Poté necháme vychladnout na mřížce, zabalíme do folie a dáme do lednice do druhého dne.
- Ještě než půjdete do hajan, si připravíme ganache. Do misky si nalámeme 300g bílé čokolády. Do rendlíčku dáme 250g jahodového pyré co jsme si předtím připravili a přivedeme k baru. Horkým pyré přelijeme čokoládu a necháme chvilku odležet, poté zamícháme, aby se vše krásně spojilo a neměli jsme žádné hrudky. Na závěr už jen přimícháme pomerančovou šťávu. Vezmeme si potravinářskou folii a ganache přikryjeme na hladinu (tak aby se folie dotýkala ganache) a dáme do ledničky.
- A máme ráno, a já Vám přeju krásný den a vrhneme se na krém. Vezmeme si misku, do které dáme mascarpone, jahodovou ganache a zbytek jahodového pyré a všechno pomocí stěrky zamícháme a spojíme všechny dobré chutě.
- Máme skoro hotovo, už nám zbývá dortík jen sestavit. Korpusy si prokrojíme. Vezmeme si točnu, na kterou dáme tácek, který lehce potřeme krémem a dáme první vrstvu korpusy a potřeme krémem a takhle budeme pokračovat až dokonce. Kdo chce muže korpusy pokapat pomerančovou šťávou. Položíme poslední plát korpusu, potřeme ho tak i jako samotné stěny, uhladíme.
- Zdobení je opět na Vás. Já si krém rozdělila do dvou misek, jednu jsem nechala tak a druhou jsem obarvila gelovým červeným barvivem. Poté pomocí cukrářské špičky zdobila. Používala jsem špičku hvězdy, která má vyplň uprostřed (tam kde kupuju špičky já, je to pod názvem Wilton 224). Na závěr jsem celý dort posypala malými čokoládovými srdíčky, které jsem koupila také v cukrářských potřebách.
A máme hotovo! Dobrou chuť
Tento závěr nemám promyšlený. Nevím co bych Vám ještě pověděla, proto povídejte vy v komentářích své zážitky z Valentýna nebo jen ty zamilované povídky.
Tak ten je neskutečný, lepší jak z cukrárny <3
Děkuji :* takové reakce na mou práci se vždy krásně čtou 🙂
Krásně ozdobený 🙂
Děkuji velmi pěkně :*