Slovenské lokše s brynzou a cibulí

Dneska se zase podíváme do jiné země, nebojte daleko to nebude. Bude to jen malý kousek a to na Slovensko. Připravíme si recept nejobyčejnějšího a nejstaršího pečiva. Bude to pečivo bez kynutí.  Ano budou to placky z vařených brambor zvané lokše.

Tento recept v dávných dobách se připravoval v chudších podhorských krajích velmi často, neboť byl jednoduchý a hlavně finančně nenáročný. Dokonce v dobách, kdy byla opravdová nouze se do nich přidávala i rozemletá kůra stromů nebo listy kopřiv.

Vzniklo několik druhů placek např. samožitné, medové, kukuřičné, ječné či v lepších případech pšeničné. Nyní v dnešní době se připravují pouze ty bramborové. I když připravujeme jenom tento druh, tak stále mají to starobylé kouzlo.

Tradičně se lokše připravují jako příloha k pečené huse nebo kachně. Tradičně se také mažou povidly či sypou mákem nebo cukrem. Je to vlastně jedno co na ně dáte, neboť se pečou nasucho a každá kombinace je výtečná. Já jsem chtěla zanechat takovou tu slovenskou vlnu, proto jsem je dělala s typickým slovenským sýrem a to tedy brynzou.

Budeme potřebovat

Lokše

  • 500g brambor
  • sůl
  • 100g hladké špaldové mouky

Na ozdobení

  • 300g zakysané smetany
  • 300g brynzy
  • Pepř
  • 2 červené cibule
  • Pažitka
  • 1 stroužek česneku

Tento recept si můžete ozvláštnit třeba i opečenou slaninou. Já jí tam nedávala, neboť tento recept jsem si dělala pro sebe.

Postup

  1. Brambory si oškrábeme a dáme je vařit do osolené vody. Po uvaření vylijeme vodu a necháme vychladnout. Poté si vezmeme, strouhalo a brambory nastrouháme najemno. K bramborům přidáme mouku a sůl a rukama zpracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 kousky a dáme na pomoučeno plochu. Kousky rozválíme na tenké placky. Vezmeme si pánev a na sucho opečeme všechny lokše.
  2. Mezitím si nakrájíme na kolečka cibuli a dáme na pánvičku smažit společně s česnekem. Smažíme dozlatova.
  3. V misce si smícháme brynzu se smetanou a zamícháme, abychom měli co nejmenší hrudky.  Na závěr ještě lehce opepříme a opět zamícháme.
  4. A máme skoro hotovo, už stačí lokše dát na talíř potřít brynzou, posypat pažitkou a cibulí.  

Lokše hodně lidí zná od dětství, neboť každá babička je měla každý týden nachystané na plotně. Já bohužel tento recept neznám, babička mi ho nedělala. Možná ho ani neznala, když pochází z jiného kousku světa. Vždy mi připravovala třeba typické české zelí s knedlíkem. Někdy se možná v kuchyni zastavím u nás v česku a připravím Vám nějaké typické české jídlo mé babičky.

Příspěvek vytvořen 141

4 komentáře u „Slovenské lokše s brynzou a cibulí

  1. Aaaa, tip na oběd, děkuji! Sbíhají se mi sliny, nejradši bych šla vařit hned. 😀
    Což je nefér, protože když mám vařit, nikdy mě nic nenapadá. :-/

    1. Taky jsem to tak vždy měla, viděla jsem nějaký skvělý recept a byla jsem schopná jít vařit klidně i ve 2 ráno 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek