Dnešní článek bude asi ze všech článků nejnáročnější. Už si chvilkami přijdu, jako nějaký blázen, neboť jakákoliv myšlenka co mi projde hlavou, tak já mám chtíč jí hnedka zrealizovat jako sladkost. Myslím si, že už na mě působí ty umělecké úchylnosti. Povím Vám, ale, jak jsem přišla zrovna na pařez s mechových nádechem. Mnoho lidí ví, že letos maturuji a právě z výtvarné výchovy, což znamená, že se musím prohrabat všemi uměleckými momenty a díly. Kdo mě zá lépe ví, že základní věci moje hlava nepřijme, ale každou malou zajímavost si budu pamatovat až do smrti. Tento, jako by zlozvyk se prvně projevil v dějepise, kdy já si pamatovala jen milostné vztahy, ale nyní jsou to i přírodní jevy jak, se zanedlouho dozvíte.
Určitě každý ví, že jsem musela začít učivem od pravěku a právě tam, jsem objevila jeskyni Lascaux, která se nachází ve Francii. Tuto jeskyni objevili 4 malí chlapci, kteří šli lovit poklad, akorát místo mincí našli mnohem dražší poklad. Jeskyni začalo navštěvovat více a více lidí a dokonce jí i navštívil samotný malíř Pablo Picasso, který o ní prohlásil, že v porovnání s pravěkými lidmi, jsme nevytvořili vůbec nic. Tím pádem, když davy lidí navštěvovali tuto jeskyňi, začaly se na zdech objevovat zelené skvrny, které měly na svědomí řasy. Ano, tušíte správně, jen pouhá skvrna a já mám nápad na dort. Tak pojďme raději už kouzlit, než mi zavoláte psychiatrickou pomoc.
Budeme potřebovat
Citronové linecké – ježci
- 40g moučkového cukru
- 80g másla
- 1 žloutek
- Kura z poloviny citronu
- 1 – 2 lžíce šťávy z citronu
- 1 menší lžička kypřicího prášku
- 125g hladké mouky
- Čokoláda + mandle na ozdobení
Korpus
- 2 kelímky zakysané smetany (400g)
- 200g krupicového cukru
- 150g holandského kakaa
- 280g hladké mouky
- 8 vajíček (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 prášky do pečiva
- Špetka soli
- 2 kelímky oleje ( 320ml)
Krém na dort
- 600g hořké čokolády
- 700ml smetany ke šlehání
- 200g másla
Hříbečky
- 100g mletých mandlí
- 100g cukru moučka
- 1 bílek
- Kakao na obarvení těsta na čepičky
Mech
- 62g špenátových čerstvých baby listů
- 15g limetkové šťávy
- Kůra z trošky limetky
- 1 menší vajíčko
- Pár kapek vanilkového extraktu
- 42g oleje
- 110g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 50g krupicového cukru
Na ozdobení
- Borůvky
Postup
- Tento dortík je opravdu postupově náročnější, neboť je zde plno komponentu, že ani nevím odkud začít. Začneme od hříbku, které by měli schnout 2dny. Všechno dáme do misky kromě kakaa a uděláme hladké tužší těstíčko. Poté těsto rozdělíme do dvou misek a do jedné nasypeme kakao a těsto poté obarvíme na hnědo. Neobarvenou část vytvarujeme jako nožičky hříbku (já si udělala váleček a poté nakrájela a dotvarovala) (pokud se těstíčko moc lepí, můžete si plochu posypat poučkovým cukrem). Poté si vezmeme hnědou část a vytvarujeme kuličky, do kterých poté uděláme důlek, aby to vypadala jako čepička od hříbků (důlek jsem dělala pomocí konce vařečky). Konec nožičky namočíme do bílku a spojíme s kloboučkem. Hříbky dáme na talíř nebo prkénko, které si posypeme moučkovým cukrem a necháme odležet.
- Dále co si můžeme připravit den dopředu, jsou ježci. Tento krok je velmi jednoduchý, neboť všechny ingredience naházíme do misky a vypracujeme hladké těsto. Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice. Po hodině těsto vyndáme a vyválíme si plát zhruba 3,4 milimetry. Vykrájíme ježky a dáme na plech, který poté dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme okolo 5-7 minut. Po upečení ježky necháme, vychladnou a mezitím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, s kterou poté ježky obarvíme. Obarvené ježky ještě posypeme mandlemi a máme hotovo.
- A jdeme na korpus. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu společně se špetkou soli. V druhé misce si vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny, poté přidáme zakysanou smetanu, olej a všechno promícháme. Do další misky prosejeme kakao a mouku s kypřícím práškem. Tuto práškovou směs zamícháme ke žloutkům a poté pomalu k celkové směsi přimícháme po částech bílky. A máme hotovo, už jen dáme těsto do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme cca 45 minut.
- Korpus se nám peče a my si připravíme krém. Čokoládu, máslo a smetanu dáme do hrnce, který posadíme nad hrnec s vařící vodou. Pozor hrnec se nesmí dotýkat hladiny vody. Směs mícháme, dokud se nám vše nerozpustí. Po rozpuštění necháme, krém vychladnou a dáme ztuhnout do lednice (cca 2 hodinky). Občas choďte krém promíchávat, aby krém ztuhnul rovnoměrně.
- Korpus máme upečený a krém máme v lednici, už nám zbývá udělat jen mechový posyp. Vezmeme si misku, kde dáme žloutek, cukr a vanilku a všechno společně smícháme. Poté vezmeme baby špenát a odstraníme z něj stopky. Listy špenátu dáme do nádoby a rozmixujeme na jemnou kaši, poté přilejeme limetkovou šťávu a kůru. Špenátová směs společně s olejem dáme k žloutkům a zamícháme. Měla by nám vzniknout homogenní směs. Do této směsi přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a solí. Všechno opět krásně promícháme. V druhé misce si vyšleháme bílky skoro do tuhého sněhu a poté je postupně budeme přidávat k zelené směsi. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme okolo 30 minut. Po upečení necháme korpus zchladnout a poté rozdrobíme na prášek.
- A všechny komponenty už máme hotové, už stačí jenom sestavit. Vezmeme si korpus a pomažeme krémem, poté dáme další korpus a zase krém a dál už to znáte, budete takto postupovat až nahoru. Jak máme dort postavený, tak dort obalíme celý krémem a uhladíme. Poté dáme krém do cukrářského sáčku a kolem dortu uděláme čáry, které poté špejlí dokreslíme, aby struktura vypadala jako pařez. Takto dort posypeme mechem a dáme do lednice ztuhnout. Ráno dortík vyndáme a dozdobíme borůvkami, hříbky a ježky.
Uff to byla ale fuška, ale myslím si, že výsledek stál za to!