Už dlouho jsme si společně neukuchtili recept s masem, proto to dneska napravíme. Připravíme si masové koule v brusinkové omáčce. U nás v česku se brusinky přidávají hlavně do omáček pod maso. My brusinkám dáme, ale dneska lehký americký nádech, neboť právě v Americe na Den Díkůvzdání jí krocana s brusinkovou omáčkou, ale my místo krocana budeme mít kravičku.
Tak pojďme na to!
Budeme potřebovat
- 500g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule
- Hrst nasekané petrželky
- 2 lžíce strouhaného sýra
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 2 lžíce šlehačky
- Pepř
- Kajetánský pepř
- Sůl
Na brusinkovou omáčku:
- 240g krájených rajčat
- 60g másla
- 1 střední cibule
- 20g cukru
- 1 lžička dijonské hořčice
- Pár snítek tymiánu
- Pár snítek petrželky
- 1 sklenička brusinek
Postup
- Jako první začneme kuličkami. Tento krok je velmi jednoduchý, neboť si stačí vzít pouze jednu misku, do které naházíme všechny suroviny, zamícháme a vytvarujeme kuličky.
- Kuličky dáme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme kolem 15 – 20 minut.
- Kuličky se nám v troubě pečou a my si mezitím připravíme rychlou a opět jednoduchou brusinkovou omáčku. Vezmeme si hrnec a dáme do něj máslo, na kterém zpěníme pokrájenou cibulku, poté přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Potom přidáme bylinky, hořčici, pokrájená rajčata a krátce povaříme, dokud nám omáčka lehce nezhoustne. Na závěr přidáme brusinky a promícháme.
- A máme hotovo už jen stačí naservírovat a poté si jídlo krásně vychutnat.
Tento recept je opět skvěle lahodný a hlavně velmi jednoduchý. Můžete ho podávat jako předkrm nebo jako chuťovku na různých oslavách či návštěvách anebo jako hlavní chod, když už nevíte co doma dát Vašim jedlíkům.