Bulguroritto

Dneska Vám představím svůj první recept s bulgurem. Bulgur je hlavní ingrediencí tradičního orientálního jídla tabboulehu a je součástí kuchyně Středního východu a Turecka. Tabbouleh si sice dneska nepřipravíme, ale za to si připravíme skvělý bulgurový salát, který bude doplněn červenou čočkou a batáty.

Co je to vlastně bulgur?

Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice.  Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky.

Jaké má účinky?

Studie dokázaly, že dokáže pomoci k nízké tělesné váze, ke zdravému srdci a také k delšímu životu. Bulgur patří totiž do skupiny celozrnné potravy s velkým obsahem cenných živin a vláknin. Celozrnná potrava je velmi účinná pro naše zdraví. Můžeme říct, že chrání tělo před rakovinou, chrání před onemocněním srdce, chrání před diabetem a obezitou a další…

Pro velký obsah vlákniny nám pomáhá potlačit zánět a snižuje hladinu cholesterolu, ale také zajišťuje správnou činnost střev a odstranění toxinu z těla.  Vláknina také vyvolává pocit sytosti a plnosti, proto je vhodná při hubnutí. Navíc nám také pomáhá zbavit se bažení po sacharidech a potlačuje tendenci se přejídat.

Budeme potřebovat

Salát

  • Bulgur
  • Vývar (zeleninový)
  • Vodu
  • Červenou čočku
  • Kari koření
  • Cibule
  • Cherry rajčata
  • Zakysaná smetana
  • Sůl
  • Pepř

Batátové plátky

  • Batáty
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • Vařící voda
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej  

Postup

  1. Tento recept nemá žádné gramy, takže mužů říct vařte podle očka. Uvaříme si bulgur. Já bulgur vařím tak, že dám jeden podíl bulguru a dva podíly zeleninového vývaru.
  2. Na pánvi si osmažíme cibulku, přidáme koření a potom i červenou čočku, kterou zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
  3. Čočkovou směs smíchám s bulgurem a přidám nakrájená cherry rajčátka.
  4. Na závěr můžeme dochutit česnekem. Přidáme i zakysanou smetanu abychom měli krémovější konzistenci.
  5. Ozdobíme petrželkou nebo bazalkou. Dáme i lžičku jogurtu a také můžeme přidat batátové plátky.
  6. Batátové plátky si uděláme velmi jednoduše. Uvaříme si vodu, kterou smícháme s jednou lžičkou kukuřičného škrobu. Batáty si nakrájíme na tenká kolečka a dáme do vody. Necháme je tam cca 15-20minut. Poté batáty osušíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Polijeme olejem, posypeme solí a pepřem. Dáme do předehřáté trouby na 220 stupňů a poté pečeme okolo 20- 30 minut.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek