Dneska Vám představím svůj první recept s bulgurem. Bulgur je hlavní ingrediencí tradičního orientálního jídla tabboulehu a je součástí kuchyně Středního východu a Turecka. Tabbouleh si sice dneska nepřipravíme, ale za to si připravíme skvělý bulgurový salát, který bude doplněn červenou čočkou a batáty.
Co je to vlastně bulgur?
Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky.
Jaké má účinky?
Studie dokázaly, že dokáže pomoci k nízké tělesné váze, ke zdravému srdci a také k delšímu životu. Bulgur patří totiž do skupiny celozrnné potravy s velkým obsahem cenných živin a vláknin. Celozrnná potrava je velmi účinná pro naše zdraví. Můžeme říct, že chrání tělo před rakovinou, chrání před onemocněním srdce, chrání před diabetem a obezitou a další…
Pro velký obsah vlákniny nám pomáhá potlačit zánět a snižuje hladinu cholesterolu, ale také zajišťuje správnou činnost střev a odstranění toxinu z těla. Vláknina také vyvolává pocit sytosti a plnosti, proto je vhodná při hubnutí. Navíc nám také pomáhá zbavit se bažení po sacharidech a potlačuje tendenci se přejídat.
Budeme potřebovat
Salát
- Bulgur
- Vývar (zeleninový)
- Vodu
- Červenou čočku
- Kari koření
- Cibule
- Cherry rajčata
- Zakysaná smetana
- Sůl
- Pepř
Batátové plátky
- Batáty
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- Vařící voda
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup
- Tento recept nemá žádné gramy, takže mužů říct vařte podle očka. Uvaříme si bulgur. Já bulgur vařím tak, že dám jeden podíl bulguru a dva podíly zeleninového vývaru.
- Na pánvi si osmažíme cibulku, přidáme koření a potom i červenou čočku, kterou zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
- Čočkovou směs smíchám s bulgurem a přidám nakrájená cherry rajčátka.
- Na závěr můžeme dochutit česnekem. Přidáme i zakysanou smetanu abychom měli krémovější konzistenci.
- Ozdobíme petrželkou nebo bazalkou. Dáme i lžičku jogurtu a také můžeme přidat batátové plátky.
- Batátové plátky si uděláme velmi jednoduše. Uvaříme si vodu, kterou smícháme s jednou lžičkou kukuřičného škrobu. Batáty si nakrájíme na tenká kolečka a dáme do vody. Necháme je tam cca 15-20minut. Poté batáty osušíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Polijeme olejem, posypeme solí a pepřem. Dáme do předehřáté trouby na 220 stupňů a poté pečeme okolo 20- 30 minut.