Dneska bych Vám chtěla představit nejslavnější portugalský recept, tedy spíše nejslavnější portugalskou omáčku Piri- Piri. Tato omáčka je v Portugalsku nejoblíbenější, ale bohužel Portugalci nemají na jejím vzniku žádný podíl. Pokud by nás, ale zajímaly stopy této pálivé ingredience, museli bychom se vrátit až do 15. století, kdy portugalské výpravy dovezly z Brazílie první semínka chilli papriček do svých afrických kolonií Angola a Mosambik. Odtud se při dalších výpravách papričky dostaly do Indie. Právě kombinace jihoamerické, africké a indické kuchyně stojí za vznikem této fenomenální dobroty.
Tento recept si, ale musel ještě 500let počkat, než vstoupil na portugalskou půdu. V 60. letech 20. století se Portugalci začali vracet ze svých dřívějších afrických území a tento postup receptu si dovezli s sebou.
Tento recept se na severu portugalská podává s rýží, jako jsem to dělala já, ale můžete tento recept také podávat s hranolkama, jako lidé na jihu Algarve.
Budeme potřebovat
- Kuřecí prsa
- 1 červená paprika
- 2 chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Sladká paprika
- 2-3 lžíce vinného octa
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce majonézy
- Citronová šťáva
- 1 hrst petržele
- Bobkový list
- rýže
Postup
- Vezmeme si mixér, do kterého dáme skoro všechny ingredience jako je červená paprika, chilli papriky, česnek, koření, vinný ocet cukr, majonézu, citronovou šťávu a petržel. Všechno rozmixujeme a dáme do hrnce provažit. Během vaření přidáme bobkový list. Vaříme zhruba 20 minut, dokud se omáčka nezredukuje.
- Kuře si nakrájíme na kousky a polijeme ho omáčkou. Necháme chvíli odležet a poté můžeme buď dát do trouby anebo na gril (já jsem zvolila gril)
- Poté si už jen uvaříme rýži a můžeme servírovat. Vše můžeme polít omáčkou, která nám zbyla nebo posypat petrželkou.
To byla ale pálivá jízda co?
Piri – piri je dodnes velkým cestovatelem, neboť ohromilo hodně zemí za hranicemi a je také součástí několika restaurací a i domácností. Zavítá i do Vaši domácnosti?