
Plněné knedlíčky jsou populární a oblíbené na celém světe. U nás v České republice jsme zvyklí na tradiční letní ovocné knedlíky, které jsou nadýchané jako peřinka. Ve slovenských zemích mají zase knedlíčky trojúhelníkového tvaru, které také plní třeba zelím, masem či sýrem. I když všechny tyto knedlíčky jsou velmi lahodné, my dneska zavítáme trochu dál, a uděláme si japonské gyoza knedlíčky.
Japonské knedlíčky Gyoza vycházejí z čínských knedlíčků Jiaozi. Rozlišujeme 3 hlavní druhy – Sui (vařené), Yaki (restované na pánvi) a Age (fritované) gyoza. Historie těchto knedlíčků není zcela jasná. Bylo předloženo několik teorii, jak vznikly. Nejpravděpodobnější teorie je, že gyoza knedlíčky vymyslel mistr čínské medicíny Zhang Zhongjing, který je používal k léčbě
omrzlých uší. Věřil, že mnoho lidí trpělo omrzlýma ušima, kvůli nedostatku správné výživy. Gyoza knedlíčky plnil jehněčím masem, pepřem, a různými léky. Knedlíčky lidem podával ve vývaru.
Budeme potřebovat
Těsto
- 550g mouky
- 6g soli
- 240ml vařící vody
- bramborový škrob na podsypávání
Náplň
- 500g vepřového masa
- jarní cibulka
- zázvor
- česnek
- chilli
- zelí
- sůl
- pepř
Ostatní
- vajíčko
- sezamový olej
Postup
- Všechny ingredience na těsto dáme do misky. Ze surovin zpracujeme, nelepivé těsto.
- Všechny suroviny na náplň také dáme do misky a zamícháme.
- Jak máme těsto hotové, vyválíme ho, a pomocí skleničky nebo vykrajovátky, vykrojíme kolečka.
- Do každého kolečka dáme trochu masové náplně. Okraje potřeme rozmíchaným vajíčkem. Po natření těsto začneme ohýbat. Správný gyoza knedlíček má mít 7 ohybů, ale když jich bude, 6 na chuti se nic nezmění.
- Po vytvarování všech knedlíčku, poté knedlíčky dáme do pánve s vodou (vody dáme trošku tak aby gyozy byly z poloviny namočené), nezapomeneme zakrýt pokličkou. Knedlíčky jsou hotové cca za 7 minut. Poté už jen k nim přidáš sezamový olej a chvilku opékáš.
- Podáváme se sójovou omáčkou nebo jinou Vaší oblíbenou.
Tento recept jsme doma vyzkoušeli s přítelem, když jsme přišli z kina, což bylo v pozdních večerních hodinách. Mysleli jsme si, že ve dvou nám to půjde rychle, ale strávili jsme nad tímto receptem přes 2,5 hodiny. Muže to být také i tím, že jsme udělali várku jak pro celou ulici. Takže Vám doporučuji vstát hodně brzo a udělat si tento recept třeba na oběd, anebo udělat menší dávku, než jsme dělali my.
Tento recept vypadá i samotně na pohled velmi složitě, ale věřte, že je o hodně jednodušší než třeba česká svíčková omáčka.