
Pomalu se nám blíží 21. října a to znamená, že se ve Spojených státech amerických se bude konat mezinárodní den Nachos. Tento den se zde slaví už od roku 1990. Právě díky tomuto dni jsem si pro Vás připravila tuto mexickou kukuřičnou pochoutku.
Mexickou kuchyni charakterizují hlavně rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a hlavně originalita koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo roku 2016 také UNESCO, které jí zařadilo mezi svůj seznam nehmotných památek lidstva. Mexická kuchyně se vyvíjela spojením tisíciletých domorodských kulinářských tradic a evropských prvku od 16. století. Mezi typické suroviny této kuchyně patří fazole, kukuřice a chilli papričky, rajčata, avokádo, tykve a další.
Ale zpět k našemu nachos. Za tvůrce nachos je považován Ignacio (Nacho) Anaya García z města Piadras Negas. A jak, ale tento tvůrce nachos vymyslel? Hovoří se o několika verzích, jak toto jídlo vzniklo, ale já Vám opět povím tou nejpravděpodobnější. Všechno se stalo ve městě Piedra Negras roku 1943, kdy si skupina manželek amerických vojáku vyjela na výlet. Ženy se chtěly občerstvit, proto zavítaly do restaurace, kde Garcia pracoval jako vedoucí kuchyně. Neví se, jestli už bylo před zavírací dobou a v restauraci už nebyly suroviny anebo naopak, že bylo brzké ráno a zboží jim ještě nedorazilo. Ale i přes to, musel kuchař vymyslet narychlo pro ženy pokrm. Musel použít suroviny, které v kuchyňi našel. Nařezal tortilly na trojúhelníčky, nasypal na ně cheedar a společně s ním je rychle zapekl v troubě. Po vyndání z trouby jen nasekal chilli papričky, a jídlo jimi posypal. Zákaznice byly z jídla velmi překvapeny, a velmi jim jídlo chutnalo. Ženy se kuchaře zeptaly, jak se jídlo jmenuje a on řekl ,,Nacho´s Special’’, a takto se toto jídlo šířilo dál až do našich kuchyňí.
Budeme potřebovat
- nachos
- mleté hovězí maso
- rajčatové pyré
- BBQ omáčku
- fazole s kukuřicí v nálevu
- cibule
- cukr
- sůl
- pepř
- chilli vločky
- rajčata
- cheddar
Avokádová pasta
- Avokádo
- česnek
- sůl
- pepř
- limetková šťáva
K podávání
- zakysaná smetana
Postup
- Cibulku nakrájíme najemno a dáme jí lehce osmažit na pánvičku. Poté přidáme masíčko a necháme opékat, dokud nezačne hnědnout. Potom přidáme fazole s kukuřicí, BBQ omáčku, cukr, sůl, pepř, rajčatové pyré, chilli vločky. Necháme chutě spojit, cca na 5 minut.
- Vezmeme si zapékací formu, na kterou nalijeme trochu masovou směsi. Nasypeme nachos, které poté také polijeme zbytkem naší masové směsi.
- Na závěr posypeme sýrem a dáme do trouby. Pečeme tak dlouho, dokud se nám sýr nerozpustí.
- Během rozpouštění si připravíme avokádo. Avokádo dáme do mixeru a přidáme k němu ostatní suroviny a rozmixujeme na jemnou pastu.
- Nachos vyndáme z trochu a pomocí lžíce dáme avokádo a zakysanou smetanu.