Bylo období, kdy jste měli chřipku a nebo jiné nachlazení? Koupili jste si proto hodně citronů a nebaví Vás pořád pít čaj s citronem? Mám pro vás sladké řešení, připravila jsem si pro Vás svěží citronový koláč.
Budeme potřebovat
Tento koláč dělám méně sladký, proto cukr si vždy doplňte dle vašich potřeb a chutí
Těsto
- 200g hladké mouky
- 2 žloutky
- 100g másla hera
- 2 lžičky cukru 2
- 2 lžíce vody
- Špetka soli
Krém
- 250ml vody
- Šťáva ze 3 citronů
- 80g cukru můžete
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 50g másla hera
- 3 žloutky
Sníh
- 4 bílky
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 100 g cukru
- První si připravíme těsto a to tak, že do misky dáme, mouku, máslo, sůl a cukr a všechno promícháme aby se všechny ingredience spojili. Poté přidáme žloutky s vodou.
- Vznikne, dám vláčné těsto, které zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do ledničky
- Když nám těsto bude tuhnout, připravíme si náplň, do misky dáme citronovou šťávu, škrob a žloutky. Poté si v hrnci rozhřejeme máslo, až se rozpustí, přidáme do něj naší směs citronu, cukru a škrobu.
- Náplň mícháme až do zhoustnutí, prvá to maličko déle proto se nebojte, když to nebude po chvilce, špatně jste nic neudělali. Jak už máme takový puding dáme z ohne a necháme vychladnout.
- Vezmeme si těsto z lednice a dáme ho mým známým pučivým stylem do formy, a poté ho propícháme vidličkou. Pak těsto dáme opět do lednice na 10 -15 minut.
- Poté těsto vezmeme a dáme ho péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 200 stupňů
- Během pečení si připravíme sníh. Vyšleháme z bílku tuhou pěnu, a na závěr pomalu vážně pomalu přidáváme cukr se škrobem
- Po dvaceti minutách vyndáme rychle korpus, nalijeme do něj směs a poté i polevu z bílků a dáme péct do trouby na 180 stupňů na dalších 20 minut.
Tento koláč je trošku časově náročnější, protože pořád něco musíte nechávat chladit či péct. Další nevýhodou bylo, jak jsem koláč krájela, šlo to velmi špatně, kvůli pudinku, který moc lepil. Doporučuji tento koláč péct v letním období, protože Vás skvěle osvěží jak chuť, tak i samotná vůně.