Vždy jsem chtěla být cukrářkou či pekařkou. Chtěla jsem dát světu nové kombinace chutí, proto jsem chtěla začít péct úplně ze všeho. Proto jsem si pro Vás dneska připravila zdravou a přírodně oslazenou mňamku z kus kusu.
Kuskus je základní potravina v severoafrické kuchyňi. V Česku bychom tuto surovinu mohli pojmenovat jako spařena, do kuličky tvarovaná krupice z přenice, ječmene nebo prosa. Myslíte si, že jsou v této surovině vitamíny? Ano, kuskus je velmi bohatý na živiny. Obsahuje několik dobrých látek, jako je vitamín E, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík a další…
Tak proč už nejdeme spojit zdravé s dobrým mlsáním? Nebojte se a pečte ze všeho, Vaší fantazii Vám nikdo nebere!
Budeme potřebovat
- 100g kuskusu
- 150ml mléka
- 125g skýru
- 2 vejce
- 1 jablko (střední velikosti)
- ½ odměrky proteinu
- 30g rozemletých mandlí
- 1 lžíce skořice
Postup:
- Vezmeme si hrnec, do kterého nalijeme mléko, které uvaříme. Poté mlékem zalijeme kuskus a necháme ho nabobtnat.
- Vezmeme si misku, kde vyšleháme 2 bílky. Do druhé misky dáme žloutky, skyr a protein a ušleháme.
- Až bude kuskus dostatečně nabobtnaný dáme ho do směsi se žloutky a zamícháme. Poté i zamícháme k směsi opatrně bílky.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Formu o průměru cca 16cm si vyložíme pečícím papírem a dáme do formy těsto.
- Těsto zasypeme nastrouhaným jablkem, skořicí a mandlemi.
- Dáme do předehřáté trouby na 35 minut.
Tip na závěr: já nakonec dortík ozdobila kuličkami s burákového másla. Burákové máslo jsem dala do lednice a poté jsem ho vytáhla a tvarovala z něj kuličky.