Pórková polévka

Dneska nastal den, kdy Vám představím surovinu, na které jsem doslovně závislá a někdy si myslím, že se s ní do budoucna otrávím. Tou surovinou je pórek.

Pórek je zelenina, která patří do čeledi amarylkovitých, společně s pažitkou, cibulí česnekem a dalšími.  Pórek byl poprvé vypěstován ve Středomoří a na Středním východě před 3000 lety. Je to vysoce výživná zelenina, která je lékem na několik nemocí. A jaké nemoci to jsou? Má protirakovinné účinky, zlepšuje trávení, bojuje proti infekcím a zánětlivým onemocněním, chrání před onemocněním srdce, posiluje kosti a cévy, podporuje hubnutí, zlepšuje zrak a další. Má ale také dostatek vitamínu C (ve 100 g pórku se vyskytuje 20% denní doporučené dávky vitamínu C)

Budeme potřebovat

  • 1 větší pórek
  • 500 ml vývaru (já dávám vývaru podle oka, aby polévka po rozmixovaní nebyla moc tekutá ale tak akorát)
  • 250 ml smetany na vaření
  • 3 větší brambory
  • Muškátový oříšek
  • Sůl, pepř
  • Máslo na orestování cibule
  • 1 menší cibule

Postup:

  1. Nakrájíme si cibuli, kterou poté necháme v kastrůlku osmažit na másle.
  2. Nakrájíme si pórek na kolečka, oškrábeme si brambory a také nakrájíme na kostičky. Dáme k cibulce a všechno zalijeme vývarem. Vaříme 30 minut.
  3. Poté ochutíme dle vašich chuťí solí a pepřem. Vezmeme si mixér a polévku rozmixujeme společně se smetanou.
  4. Až budeme mít hladký krém přidáme muškátový oříšek a chvilku ještě povaříme cca 3-5 minut.

Tuto polévku dělám snad každý den. Miluji její chuť a díky této polévce se moje závislost  na pórku projevuje víc a víc a díky tomu mi už nikdo neřekne jinak než pórková královna.

A co vy máte taky nějakou oblíbenou surovinu na kterou nedáte dopustit?

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek