Honzovy buchty

Máme tady první červnový den. Den, kdy se počasí začíná měnit do krásného léta, všechno pohádkově roste a každý kvítek rozvíjí své poupě. Pro toto období, jsem si pro Vás připravila českou klasiku a to jsou pohádkové Honzovy buchty. Mate je rádi? Jako malá jsem je milovala, vždy jsem se těšila, až začne nedělní pohádka a bude tam takový ten fešný Honzík, kterému maminka na cestu nachystá buchty, ale nikdy jsem nevěděla či povidlové nebo makové nebo snad dokonce tvarohové. Vždy jsem jen mohla hádat, ale odpověď jsem nedostala. I když já nešla do světa a ani nejsem klučina, tak k pohádce jsem vždy dostala pěkně teplé buchty s kakaem. Ano, vždy jsem měla cukr z buchet po celé puse.

Budeme potřebovat

 Buchty

  • 500 g hladké mouky
  • 75g cukru
  • 250g mléka
  • 4 žloutky
  • 150 g másla
  • 5g soli
  • Citronová kůra
  • 40g droždí

Náplň

  • 50g cukru
  • 125g mléka
  • 15g másla
  • 125g mletého máku
  • 25g rozinek
  • Rum dle chuťi (já dala dvě polévkové lžíce)
  • 1 lžička skořice  

Postup: I když se to nezdá je velmi jednoduchý

  1. V prvním kroku si uděláme kvásek. Vezmeme si 100 ml vlažného mléka do kterého rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru a zamícháme. Kvásek dáme na 10 minut do tepla.
  2. Do misky nasypeme mouku, cukr, máslo, sůl a citronovou kůru. DO hrnečku nalijeme zbylé mléko (150 ml) a dáme do něj i žloutky a promícháme. A poté vlijeme do suché směsi. Na závěr přidáme i kvásek.
  3. Přichází část pro svalovce. Začínáme těsto hnětat až do doby kdy se nám nelepí na okraje misky.
  4. Poté těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynou, zhruba na hodinu a půl.
  5. Mezitím si uděláme náplň. Do hrnce dáme mléko, máslo a mák a lehce povaříme, než zhoustne. Poté přidáme cukr, rozinky a zalijeme lehce rumem a na závěr přimícháme i skořici. Necháme vychladnout.
  6. Jak nám těsto krásně vykyne, připravíme si desku a váleček. Těsto vyválíme a vyřežeme z něj menší čtverečky. Doprostřed čtverečku dáme náplň a každý roh spojíme napříč a lehce v rukou vytvarujeme do kuličky.
  7. Buchty dáváme do vymazaného pekáčku. Buchty pokládáme vedle sebe, ale ne příliš blízko aby se nám v troubě nespojili. Na závěr buchty pořádně pomažeme máslem a dáme do předehřáté trouby na 180stupňů cca 15 minut poté na posledních 10 minut pečeme pouze na 140 stupňů.
  8. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté pocukrujeme.

Tento recept jsem již chtěla dlouho vyzkoušet, ale nějak jsem se k němu dokopala až teďkom. Možná důvodem byl strach, ale také jsem z tohoto pokrmu měla velký respekt neboť je to kuchyně našich královen babiček, které nikdo nikdy v tomto nepřekoná. Vždy jsem byla na takové modernější věci, ale zjistila jsem, že kouzlo je právě v našem tom českém pekařském světě.

Myslím si, že se mám ještě co učit, ale také si myslím, že když budu mít své dítko, že mu dokážu upéct tyto buchty. A možná to bude kluk Honza a právě každou sobotu ho pošlu cestou k televizi s pekáčem plných buchet a časem i do světa.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek