Blíží se nám léto, všechny plody ovoce nám na zahrádkách hezky kvetou, a také se blíží narozeninové venkovní oslavy. Proto mám pro Vás svěží a hodně ovocný dort jménem Charlotta, který se hodí na každé narozeniny anebo jako dárek pro Vaše nejbližší.
Tento dort je známý hlavně svou mašlí, která se na něj váže. Mašle mu dodá krásu a kouzlo, které žádný jiný dortík nemá. A další zajímavostí je, že kolem obvodu jsou cukrářské piškoty.
Tento dezert mě uchvátil natolik, že jsem postupně pátrala i na internetu o jeho historii. Tento nepečený dort pochází z dílny francouzského mistra kuchařského a cukrářského umění Maria – Antoineho Caremeho. Tento muž svými cukrářskými dobrůtkami těšil hlavně Napoleonův jazýček. Název tohoto dortu Charlotta, odráží jako výraz pocty k jménu carovy švagrové a manželky britského krále Jiřího III. Charlotty Mecklenburg – Strelitz.
Budeme potřebovat
Piškoty
Tento blog jsem vždy chtěla přizpůsobit i těm, kteří milují mlsání, ale neumí moc péct, proto na tento dortík jsem zvolila cukrářské piškoty, které můžete sehnat v každém supermarketu (Na fotografii můžete vidět, že v tomto kousku jsem právě využila kupované).
Pro ty šikovné
- 7 vajec
- 180g cukru
- 180g hladké mouky
- Moučkový cukr na posypání
Náplň
- 6 žloutků
- Pár kapek vanilkového aroma
- 150g cukru
- 375 mascarpone
- 70g cukru
- 70g vody
- 30 ml pomerančového likéru (já ho bohužel nesehnala, ale do tohoto dezertu prostě patří. Pro mě i přes to, že nebyl byl dezert výborný)
- Ovoce dle sezóny (já použila jahody, maliny a borůvky)
Postup:
Piškoty
- Vajíčka rozdělíme do dvou misek a to na bílky a žloutky. Ušleháme bílky z troškou cukru, ale budeme šlehat i žloutky se zbylým cukrem. Obě hmoty lehce spojíme a přidáme mouku. Do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou si dáme naší směs a na plech vyložený pečícím papírem uděláme základ a to kruh, a poté vedle sebe budeme dělat pásky zhruba 10 cm vysoké (abychom měli jakoby ohrádku) a na závěr uděláme i pár piškotků, které budeme potřebovat k vrstvení dortu.
- Piškoty před pečením pocukruju. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů okolo 5 minut, potom dáme na 160 stupňů na dalších 10 až 15 minut kdy piškoty sušíme.
Krém
- V prvním kroku si ukážeme cukr na bublinu. Zde se držíme opět pravidla 1:1 což znamená 70g vody a 70g cukru. Cukr s vodou dáme na plotnu a čekáme, kdy se nám cukr ve vodě rozpustí.
- Žloutky si dáme do misky a začneme šlehat. Během šlehání budeme k žloutkům pomalu vlévat náš rozvar (cukr na bublinu) a také nakapeme pár kapek vanilkového aroma. Žloutkovou směs budeme šlehat až do úplného vychladnutí.
- Mascarpone ,,proňahňám‘‘ stěrkou a přimícháme k němu žloutkový krém (rozdělte si to na půl polovinu, aby se Vám to lépe míchalo). Mascarpone nedávejte šlehat do robotu ani nešlehejte mixerem nebo Vám zřídne!
Vrstvení
- Na spod si dáme upečený korpus a nebo pro ty kteří nepekli tak piškoty, poté zalijeme krémem a posypeme ovocem. Opět dáme piškoty, krém, ovoce… Na závěr necháme jen krém, který zahladíme a celý dort dáme do lednice ztuhnout. Po vychlazení ozdobíme ovocem a zavážeme mašlí.
Pro verzi s likérem
- Opět uděláme rozvar z vody a cukru a na závěr zalijeme likérem. Poté necháme vychladnout.
- Když budu Charlottku vrstvit vždy si piškoty namočím do rozvaru. Jak jednoduché, ale dodá to dortíku větší šmrnc!
Tento dortík působí luxusním až královským dojmem. Je vhodný snad na každé narozeniny, ať už od Vaší maminky nebo babičky, ale také myslím, že ani Vaše dítko by neodmítlo.
Tento dortík jsem již chtěla upéct pár let, ale dostala jsem se k němu dnes, kdy jsem ho upekla pro svého přítele na půlroční výročí našeho vztahu. Myslím si, že dortík ho potěšil jak u srdce, tak na žaludku.