Losos Gravlax

Dneska nastal den, kdy pro Vás nemám nic sladkého a ani to není nic z mého životního stylu. Vlastně je to spíše pro masožravé jazýčky a bude to losos zvaný gravlax, v překladu pohřbený losos. Než jsem lososa připravila, říkala jsem si, kdo bude dřív pohřbený jestli vegetariánská holka anebo mořská ryba.

Pojďme si ještě před receptem říct, jak tento pokrm syrové rybky funguje. Při přípravě tohoto pokrmu se musíme držet ‘‘vzorce‘‘ 1:1 což znamená stejné množství soli i cukru. Sůl jak všichni víme je nejstarší konzervační prostředek, postará se o odebrání části tekutiny a také potravinu vysuší. Vysušená potravina už není snadným cílem pro bakterie, neboť sůl brání růstu a množení bakterii. Víme, že takto funguje sůl, ale dokonce tak působí i cukr. Po pár dnech, kdy losos je naložený, se částečně vysuší, zpevní a bude mít sytější barvu a dokonce i Váš řez bude zářit leskem.

Budeme potřebovat

  • 265 g lososa
  • 40 g sůl
  • 40 g třtinového cukru
  • Kůra z jednoho citronu
  • Pár kapek citronu
  • Kopr

Postup

  1. Lososa si dáme na prkénko a pomocí nože zbavíme lososa jeho kůže. Umyjeme a kuchyňskými utěrkami vysušíme.
  2. Pomocí váhy si přesně odměříme cukr i sůl abychom měli poměr 1:1. Lososa posypeme solí ze všech stran a začneme masírovat, to stejné poté uděláme i s cukrem. Nakonec lososa pokapeme citronem a posypeme kůrou z citronu a koprem.
  3. Lososa zabalíme do potravinářské folie, klidně i dvakrát. Poté zabalíme do pečicího papíru a dáme do keramické dózy.
  4. Dáme do lednice a něčím zatížíme (já použila másla a různé misky). Necháme lososa odpočívat den nebo 2 (já nechala den a půl)
  5. Podávat můžeme s opečeným pečivem, které můžeme potřít skyrem nebo jogurtem (já použila skyr který jsem předtím ještě ochutila solí a pepřem). Na samotné plátky pečiva položíme losos a ještě můžeme ozdobit koprem. Na talíř dáme kousek citronu, který se k lososu krásně hodí.

Jsou to moje první recepty na maso a někdy je to těžké doladit dochucením, neboť nevím jak každé maso chutná a ani nevím, jak každé maso reaguje, proto jsem se tohoto receptu hrozně bála neboť jak jsem po zvážení viděla, kolik je to soli, tak jsem viděla katastrofální konec.  Nakonec po dvou dnech losos pustil tolik vody, že půlka krystalků soli odešla a losos byl skvělý dle slov přítele. Takže pokud budete mít stejný strach z toho poměru nebojte, pochutnáte si natolik, že nebudete moci přestat a toto jídlo se stane vaším nejoblíbenějším předkrmem.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek