Každá rodina má svůj tajný recept, po kterém se všichni doma perou. A právě u nás doma je to tento můj speciální recept na cizrnovou pomazánku. Poprvé, když jsem řekla, že udělám něco z cizrny, všichni na mě koukali tak znechuceně, že to zase bude nějaký blivajs, neboť cizrna je surovina, kterou musíte dobře připravit, aby byla lahodná a chutnala, ale z té zdravější stránky je to také surovina, která je bohatá na vlákninu a bílkoviny, což pomáhá pocitu sytosti a tlumí bažení po jídle, ale tento pocit plnosti po jídle pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v normě.
I když by se tyto rodinné recepty neměli prozrazovat, neboť je to kouzlo rodiny, ale já se s vámi o to ráda podělím!
Budeme potřebovat
- 1 plechovku cizrny
- 1 větší mrkev
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce sterilizovaného celeru
- Zavařené okurky (hrst nakrájených na kostičky)
- Hrst nasekané pažitky
- Pepř a sůl
Postup
- Do misky vysypeme plechovku cizrny a lehce rozmixujeme mixérem (rozmixujeme tak aby nám pár celých kuliček zůstalo). K cizrně přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nakrájené okurky, lžíce celeru, majonézu a všechno pečlivě zamícháme. Na závěr už jenom ochutíme pepřem a solí a posypeme pažitkou.
Tuto pomazánku všichni doma tak milují, že mi jí i doporučili udělat na casting do soutěže Peče celá země. Určitě se mě zeptáte, jak to dopadlo, a já Vám to teďka povím. Pomazánku jsem sice udělala, ale bohužel cestu nezvládla díky tomu, že venku bylo strašné teplo a selhal náš chladicí batoh. Přišli jsme na to až na místě a žádný náhradní plán nebyl, proto přítel musel udělat hrdinu a zkusit jestli je to tak zlé, abychom když tak otrávili jeho a ne pana porotce Josefa Maršálka. Nakonec se neotrávil ani on, a po castingu jsme si Prahu bez střevních potíží užili.