Cheesecake je taková klasika a já ho peču snad každý týden, obměňuju jenom příchutě. Je léto a já si říkám proč nevyužít kouzlo naší české zahrádky a neupéct něco fresh letního s letními plody. Proto jsem se vydala ven s košíčkem, abych mohla natrhat černý rybíz, z kterého si dneska připravíme mňamku v podobě tvarohového cheesecaku.
Černý rybíz je ovocný keř, který plodí malé bobule s významně vysokým obsahem vitamínu C, je to doslova vitamínová bomba. Čerstvý rybíz je skvělým přírodním lékem proti horečce nebo kašli. Díky obsahu rutinu, zvyšuje černý rybíz pružnost cév. Je to skvělý lékař, i co se týče zvládání nadměrné psychické i fyzické zátěže a stresu.
Tak neváhejte a pojďte si semnou upéct bombu vitamínu C! 🙂
Budeme potřebovat
Korpus
Pokud nechcete používat dva druhy sušenek, nevadí a můžete si vybrat jen jedny.
Pokud nechcete dělat cheesecake se ‘‘stěnami‘‘ použijte jenom 100g +100g sušenek a 100 g másla.
- 150g máslových sušenek
- 150 lotus sušenek
- 150g másla
Náplň
- 800 g tvarohu ve vaničce
- 100g třtinového cukru
- 3 vejce
- 250g mascarpone
Poleva
- 350g černého rybízu
- 120g třtinového cukru
Postup
- Sušenky si rozdrtíme a spojíme s máslem. Poté si vezmu formu, které vystelu dno pečicím papírem a strany potřu pořádně máslem (aby sušenky šly potom dobře odlepit). Sušenkový korpus natlačíme na dno i na okraje.
- Mascarpone spojíme s tvarohem a dáme stranou. Do druhé misky si dáme vajíčka, do kterých postupně budeme zašlehávat cukr. Šleháme do doby dokud nebudeme mít světlou nadýchanou pěnu. Poté pomaličku vajíčkovou směs přidáváme k tvarohu a mascarpone. A mícháme, aby těsto nemělo hrudky. Poté nalijeme na sušenky a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně na hodinu. Po hodině troubu vypneme, ale cheesecake necháme v troubě, aby nám díky šokové teplotě nespadl.
- Mezitím co se nám mňamka v troubě peče, si připravíme rybízovou směs a to velmi jednoduše. Do rendlíku dáme černý rybíz společně s cukrem a dáme na jemný plamen. Chvilku povaříme aby nám vznikla jakoby marmeláda. Až budeme mít směs hotovou, necháme ji vychladnou a přes noc dáme do lednice, kde ještě trošku ztuhne.
- Cheesecake po upečení také dáme do lednice na noc. Druhý den už jen stačí směs dát na náš výtvor a poté už jen krájíme a mlsáme.
Dobrou chuť :*
Taky zkoušíte rádi nové věci? Já ano, tohle byl můj první cheesecake s takovou ohrádkou. Jak jsem tlačila sušenky do formy, říkala jsem si ,,Anetko to nedopadne dobře, to se na tu formu přilepí stoprocentně‘‘. Ani nevím, druhý den, jsem to vzala do ruky a už taková přešlá, oddělala jsem formu a to drželo, snad na formě nebyl ani jeden drobek. Vždy mám strašnou radost, když se mi povede nějaká nová věc, která vypadá nádherně. Je to vždy štěstí, které Vás nakopne, zkusit v ten moment snad všechny věci, co se Vám honí v hlavě.