Schwarzwaldský dort

Když jsem byla menší, vnímala jsem jenom, že léto celé patří mě, neboť mám narozeniny. Rok za rokem, ale poznávám víc a víc lidí, takže už ne jen mé léto, ale nás všech lvů a pann. Tento dort opět bude ve znamení narozenin a to narozenin našeho vesnického Pana faráře, neboť tento krasavec patří jemu.

Dort byl poprvé připraven roku 1915 cukrářem Josefem Kellerem v porýnském Bad Godesbergu, což je městský obvod ležící v jihovýchodní části německého města Bonnu. Ptáte se, proč cukrář zvolil zrovna název schwarzwaldský? Otázka, kterou už se nedozvíme přesně, neboť jsou dvě teorie. První je, že Pán Josef se inspiroval použitím višňové pálenky, která je pod názvem Kirschwasser schwarzwaldským regionálním produktem nebo v druhé teorii, že se inspiroval vizuální podobností dortu s čepci, opatřenými červenými bambulkami, které jsou tradiční součástí místního ženského kroje.

Budeme potřebovat

Korpus

Já použila formu o velikosti 24cm, proto jsem korpus pekla dvakrát, takže pokud ho chcete mít stejně vysoký jako já, všechny suroviny na korpus dejte dvojnásobně nebo pečte na dvakrát.

  • 50g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • 200g cukr krystal
  • 1ks vejce
  • 200 g zakysaná smetany
  • 75ml horké vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 400ml šlehačky
  • ztužovač šlehačky

Omáčka z višní

  • 250 g višní (kompotované)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Na čokoládové doplňky

  • 400 g čokolády

Na dokončení

  • Čerstvé třešně nebo višně (pokud tento dort chcete dělat v době, kdy není sezona tak jako já, tak skvělou alternativou jsou dezertové neboli vinné třešně, které můžete sehnat například v Albertu)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V misce smícháme všechny sypké suroviny a poté přidáme zakysanou smetanu, vejce, rozpuštěné máslo a horkou vodu. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Dáme do trouby na 60 minut (já jsem dort 2x kontrolovala a jeden jsem měla upečený za nějakých 45 minut a druhý okolo 55 minut).
  2. Korpusy necháme, vychladnou a vrhneme se na krém.  Mascarpone v misce lehce promícháme s cukrem stěrkou (nedáváme do robotu ani pod mixér, neboť by nám mascarpone zřídlo, ale to už z mých dezertů víte, ale raději připomínám). V druhé misce si vyšleháme šlehačky společně se ztužovačem a poté zamícháme k mascarpon. A krém je na světě.
  3. Dalším komponentem je omáčka z višní, která je velmi lahodná a zároveň jednoduchá. Slejeme višně a necháme je okapat. Višně dáme bokem, neboť je ještě budeme potřebovat. Vezmeme si tedy jen šťávu, kterou nalijeme do rendlíku a svaříme jí společně s kukuřičným škrobem a citronovou šťávou a necháme vychladit.
  4. Tedka se vrhneme asi na to nejtěžší a to dekorace. Tento dort je prostě klasika kde je hodně čokolády a můžete si to udělat mnoha způsoby, můžete mít jen hoblinky, které nalepíte po celém dortu anebo jako já takové čoko pásky. Já využila oba způsoby, prvně jsem si udělala hoblinky, kdy jsem jenom krájela okraje čokolády a ty poté dala do misky a do lednice vychladit. Hoblinky jsem dala nahoru a čoko pásky kolem dortu. Čoko pásky se dělají trošku složitěji. V hrnci si roztopte čokoládu. Nachystejte si 2 kusy pečícího papíru. Jeden kousek dáte na linku a nalijete čokoládu poté dáte na čokoládu druhý kus a začnete horkou čokoládu válet do stran. Když máte vyváleno, zamotejte pečící papír okolo válečku a dejte aspoň na hodinu vychladit.
  5. A už poslední krok a to zdobení. Vezmeme si točnu, na kterou dáme první korpus a namažeme krémem. Schované višně nakrájíme na půl a dáme je na krém. Poté dáme druhou vrstvu, kterou opět namažeme krémem a zahladíme neboť je to poslední vrstva. Celý dort potřeme a zahladíme. (já použila techniku, jak říkám trochu krému, neboť stejnak zahlazení nepůjde vidět). Vezmeme si cukrářský sáček, kde dáme zbytek krému a na hoře vytvarujeme takové pucky. Vytáhneme si z lednice čokoládové pásky a nalámeme nepravidelně, aby to udělalo krásný efekt. Na horu na naše takzvané pucky dáme višně nebo třešně. Mezi pucky dáme omáčku s višní, která krásně steče dolu. Doprostřed dortu dáme čokoládové hoblinky a máme hotovo. Dort už jen necháme vychladit a je hotovo.

Na tento dort jsem neslyšela ještě, jak chutnal, ale podle historických báchorek je to nejznámější dort, tak určitě aspoň z malé části chutnal.

Nezavedeme společně také v našich domácnostech festival tohoto dortu, jako mají v městě Todtnau? Neboť v tomto městě, každým druhým rokem se koná festival tohoto dortu. Roku 2006 byl v Europa – Parku v Rustu upečen největší schwarzwaldský dort na světě, který vážil 3 tuny. Tak co, jdeme do toho nebo se bojíte, že byste už nezapnuli knoflík na kalhotách?

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek