A jsou tady další narozeniny a to mojí babičky, která oslavila 78 let. Mým úkolem jak jistě tušíte, byl upéct dort. V první chvíli jsem věděla, jaký to bude, neboť moje babi je velkým milovníkem všeho sladkého, když jí někdo dá nějakou sladkost, do vteřiny je fuč a za pár minut babi trpí na bolesti břicha neboť je schopná sníst tuny a tuny. Ale existuje jedna surovina, kterou by mohla jíst ráno, odpoledne, večer a špatně jí nebude, tou surovinou je čokoláda.
Máte taky tak mlsnou babičku? Ano? Tak pojďme si připravit společně tento mega čokoládový dort.
Budeme potřebovat
- Forma 24
Korpus
- 6 menších vajec
- 150 g cukru krupice
- 50 g másla
- 80 g ořechové mouky
- 50g hladké mouky
- 20g holandského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
Krém
- 200 ml smetany na šlehání
- 100 g čokolády
- 20g holandského kakaa
- 1 lžíce cukru
- 125g tvarohu ve vaničce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na pomazání
- Marmeláda
- Rum
Zdobení
- 1 tabulka čokolády
- Ovoce
Postup
- V tomto receptu je asi nejnáročnější ganache na krém, protože se musí přichystat v předstihu a nechat pořádně vychladit. Tak pojďme na to! Smetanu a kakao vložíme do kastrůlku, a metličkou spojíme na mírném plameni přivedeme k varu. Směs odstavíme z plotýnky a nalámeme do ní čokoládu, která se nám krásně uvnitř rozpustí. Vzniklou ganache přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se bude folie dotýkat hladiny, necháme ještě vychladnout a pak dáme do lednice na 6 hodin.
- Máme plno času na upečení korpusu, tak pojďme na to. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Máslo roztopíme a necháme vychladit. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do misky společně se špetkou soli a vyšleháme do tuhého sněhu. Když máme sníh polotuhý, po částech za stálého šlehání do něj přisypeme cukr a došleháme do tuhého sněhu. Do sněhu teďka postupně budeme zašlehávat i naše žloutky. Po žloutcích přilejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. V druhé misce smíchejte oříškovou mouku, mouku, kakao a prášek do pečiva. Sypkou směs přidejte k našlehanému vaječnému těstu a zamíchejte nejlépe pomocí stěrky. Těsto nalijeme do formy vyloženým pečícím papírem a pečeme 40 minut.
- Ganache vyndáme z lednice, přemístíme do mísy a prošleháme do hladkého krému. Po lžících zašlehávejte tvaroh, přidejte vanilkový extrakt, cukr dle chuťi.
- A už jdeme stavět samotný dort. Korpus rozřízneme na jednou. První patro položíme na tác a pomažeme rumem a marmeládou a poté krémem. Druhé patro pomažeme jenom krémem a poté zahladíme krémem celý dort.
- Ozdobíme podle vaší fantazie.
Tento dort jsem si říkala: ,,jo bude to rychlovka´´, ale jako každý jiný dort, dělala jsem ho celý den, ale celý den poté nevydržel, vydržel jenom půl.