Dneska pro Vás zase mám recept ze suroviny, kterou doslova miluji připravovat. Jedná se tedy o lososa v teriyaki omáčce.
Ptáte se proč zrovna losos? Otázka, na kterou neznám moc odpověď, proč právě on patří mezi moje oblíbené suroviny na přípravu, ale možná je to i z důvodu toho, že je to nejdoporučovanější ryba pro lidské zdraví. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3 – mastných kyselin a vitamínu D.
Budeme potřebovat
- 650g lososa
- 100 ml sójové omáčky
- 100 ml vody
- 6 lžic medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 stroužky česneku
- 1 – 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Jarní cibulka
- Sezam
- Šťáva z jedné limetky
Příloha
- Rýže
- Máslo
- Hrášek
Postup
- Do hrnce dáme sójovou omáčku, vodu, limetkovou šťávu, med, cukr, tenké plátky česneku a na nudličky nakrájený zázvor. Všechno necháme převařit. V hrníčku si smíchám kukuřičný škrob s trochou vody a naliju do omáčky. Jakmile omáčka začne houstnout, a škrob se v ní krásně rozpustí, stáhneme hrnec z plotny.
- Lososa zbavíme kůře a nakrájíme na stejně velké kousky. Nachystáme si pekáč a vložíme do něj lososa, zalijeme omáčkou a filety lososa posypeme sezamem. Dáme péct do předehřáté trouby na 210 stupňů na 13 minut. Losos by měl být uvnitř růžový.
- Během toho co se nám losos peče si uvaříme rýži (uvařit rýži určité zvládnete)
Tento recept jsem připravovala celé rodině, ale když jsem jim o tom řekla nadšený, byl jenom můj přítel a máma s babičkou byly znechucené, že opět nějaká moderna :D. Vzpomínám si, že jak jsem byla malá, jsme s maminkou jeli do Rybího domu, kde si právě ona dala lososa a vůbec jí nechutnal a kvůli toho měla k němu odpor, ale asi jsem kouzelník a mojeho lososa si vychvalovala a dokonce si i přidala. A co babička? Ta ihned zvedala telefon a vyprávěla své kamarádce o vynikající baště.
A co vy, jste taky milovníci lososa?