Čokoládový dort s griliášem

20.8 byl den, který mi doslova otevřel oči, neboť jsem poprvé pekla dortík pro někoho cizího. Uvědomila jsem si, že právě cukrařina je ten směr, kterým se chci v životě vydat. Tato nabídka na upečení dortu mi přišla na moje narozeniny, což byl jeden z krásných dárku, doslova jsem nechápala, jak někdo muže chtít od obyčejné holky dort na narozeniny, když to je jeden z velkých dnů. Nabídku jsem přijala, ale bála jsem se dne, kdy budu ho muset ukuchtit. Řekli mi to ani né týden dopředu, což je pro mě takové hektické, neboť mám hned moc nápadu, ale špatně se rozhoduje, který nápad bude ten pravý. Měla jsem za úkol čokoládový, ano zase čokoláda, nevím, co s ní všichni mají.

Nakonec dortík v hlavě nějak byl a rozhodla jsem se, jak už z názvu víte pro čokoládový dort s griliášem. V tomto dortu jsem si vyhrála se zdobením, neboť z karamelu můžete udělat neuvěřitelně krásné dekorace, dokonce je to zábava a přijdete si jako fyzici. Jedinou nevýhodou je to, že karamel máte vážně všude, a když jste šikovní jako já, tak se popálíte a máte krásně nacucané puchýře (PS. Přijde mi, že pořád mám spáleniny)

Tak pojďme se už podívat na recept, a třeba si ho ukuchtit

Budeme potřebovat

Korpus (korpus jsem pekla ve formě 21cm, pekla jsem ho 2x takže pokud ho chcete mít stejně vysoký, všechny suroviny dejte 2x)

  • 75g rozehřátého másla
  • 250g hladké mouky
  • 7 lžic kakaa
  • 1 a ½ lžičky sody
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 300g zakysané smetany
  • 105 ml horké vody
  • Špetka soli

Čokoládová ganache

  • 200 g hořké čokolády
  • 200ml smetany ke šlehání

Čokoládový krém

  • Čokoládová ganache
  • 500g mascarpone
  • Griliáš

Griliáš

  • 300g cukr krystal
  • 200 g lískových oříšků

Čokoládová poleva

  • 100 g másla
  • 60ml smetany na šlehání
  • 200 g hořké čokolády

Postup

  1. V prvním kroku si uděláme čokoládovou ganache, neboť tu si musíme nechat přes noc vychladit. Smetanu přivedeme ve varu, vypneme a naházíme do ní kousky čokolády. Necháme, vychladnou a zabalíme potravinářskou folií, tak aby se folie dotýkala hladinky.
  2. A je ráno, takže všem přeju krásný den a teďka se vrhneme na korpus. V misce smícháme všechny sypké suroviny, přidáme zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zamícháme na hladké těsto. Těsto dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 50 -60 minut.
  3. Jdeme na griliáš.  Polovinu lískových oříšků nameleme na mouku (100g). Poté si rozehřeju polovinu cukru (150g), který se mi roztopí na karamel, jak bude cukr roztopený vsypeme do něj oříškovou mouku a zamíchám, aby se vše spojilo. Vytáhnu si rychle plech, na který dám pečící papír, a karamel na něj vyliju a rozetřu. Nechám, ztvrdnou a poté vezmu nějaké kladívko nebo jiné nářadí co najdete doma a rozbijeme všechno na malé krystalky až prášek.
  4. Krém, vezmeme si misku, do které dáme mascarpone a stěrkou pomalu budeme přidávat  ganache, na závěr přisypeme náš rozdrobený, krystalový griliáš (ale jenom polovinu) a zamícháme.
  5. Jdeme stavět, máme dva korpusy, které rozdělíme na půl, takže máme 4 části. Na tác dáme korpus pomažeme krémem, dáme zase korpus a krém, skončíme tak, že poslední vrstva bude suchý korpus. Dáme do lednice na noc, aby dort krásně ztuhnul.
  6. A je zase ráno, takže všem přeji dobré ráno. Dneska už nás čeká poslední den, kdy budeme dělat čokoládovou polevu a dekorace. Začneme polevou, máslo se smetanou přivedeme k varu, odstavíme a za stálého míchání přidáme rozlámanou čokoládu. Celý dort polijeme čokoládovou polevou, stěrkou uhladíme a dáme opět chladit.
  7. A to nejlepší na závěr, ale konzumace ještě to není, jsou to dekorace. Uvaříme si vodu, kterou poté zalijeme oříšky (já měla loupané, pokud jste nesehnali, dejte je na chvilku do trouby cca na 10 minut na 200 stupňů, vyndejte je a dejte do utěrky a masírujte, slupka sleze za chvilku). Oříšky ve vodě nechtě lehce změknou a poté do nich napíchejte párátka. Dejte stranou, a běžte si udělat karamel, opět 150g cukru uvařte a on se rozpustí po chvilce, do karamelu namáčejte oříšky a tahejte nahoru (karamel musí být trošku tužší). Např. na linku přilepte páskou párátka s ořechy, aby karamel udělal vlasce. Na závěr si uděláme jenom vlasy, které na dortu připomínají kusy slámy. Vezmeme si nějakou dřevěnou vařečku, a roztopený karamel budeme dávat na střed a kroutit aby vlasce spadly, když vám přijdou třeba moc tlustý tak můžete lehce potáhnou, ale opatrně docela dost to pálí.
  8. Zdobení, celý dort posypeme rozdrobeným griliášem, do středu napícháme párátka s ořechy a kolem dokonala, naaranžujme vlasce.

Asi budu znít moc arogantně, ale jak dortík byl hotový, skoro mi ukápla slza štěstím, neboť jsem byla sama na sebe pyšná. Na tento dort budu vzpomínat celý život neboť je to ten první, který mi muže otevřít cestu do budoucna, třeba nebudu logopedka, ale cukrářka. Už se jenom můžu těšit, kdo z Vás bude druhý zákazník.

Ptáte se, jak chutnal? Nebudu Vás napínat, chutnal, až moc, což mě hrozně zahřálo u srdíčka.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek