Tiramisu dort

Léto uteklo jako voda v řece a už se nám píše první podzimní měsíc září. Ale já Vám ještě pár mé práce z léta ukážu, a společně si zavzpomínáme na to krásné, teplé sluníčko. Dneska to bude recept na můj poslední letní výtvor a to narozeninový dortík, který jsem věnovala mamince od mého přítele. Tento dezert vznikl po dlouhém rozhodování, neboť jsem chtěla něco slušivého a extravagantního pro madam, ale přítel si ze mě dělal pořád srandu, že bych mohla udělat jednorožce, že prý bych zalichotila jejímu věku. Dobrý vtípek, ale mé srdce se rozhodlo jinak a dát tomu kousek té ženy, a to formou květin, které doslova a do písmenka miluje. Dortík byl vybraný, a to jsem si myslela, že to nejtěžší rozhodování je za mnou, ale ono ještě přišlo a bylo mnohem horší, neboť jsem musela vybrat květinu, která nakonec vypadala jako svatební, ale byla prostě nádherná.

Tiramisu je velká klasika z roku 1970, velkou oblíbenost dostalo u nás v české republice, ale bohužel tady lidé ho spíše ničí pomazánkovým máslem, což mi přijde škoda, neboť tady si můžeme krásně vychutnat Itálii na talíři. Název tohoto dezertu vznikl ze slova tirami su, což znamená, vytáhni mě nebo zvedni mě nebo v třetím překladu rozvesel mě nebo povzbuď mě.

Budeme potřebovat

  • 400g cukrářských piškotu (nebo si můžete upéct vlastní podle receptu, který můžete najít na mém blogu u dortu Charlottka)
  • 6 vajec
  • 120g cukru
  • 250ml smetany na šlehání
  • 500g mascarpone
  • Malé espreso
  • 2 panáky amareta
  • Kakao

Postup

  1. V prvním kroku si uvaříme kávu do, které poté nalijeme 2 panáky amareta a necháme stranou vychladit.  Vezmeme si misky a oddělíme žloutky a bílky. Prvně si vezmeme žloutky a dáme k nim polovině cukru (60g) a vyšleháme do takového nažloutlého krému. Přidáme mascarpone a ručně stěrkou spojíme (opět říkám nešlehat, neboť mascarpone by mohlo zřídnout). V druhé misce si vyšleháme bílky. Jak bílky máme lehce tuhé budeme pomalu přisypávat druhou polovinu cukru (60g) a vyšleháme do pevného sněhu. Bílky pomalu poté po malých dávkách budeme zamíchávat do žloutkové směsi. Na závěr už si jenom vyšleháme smetanu, kterou také poté zamíchám do žloutkové směsi.
  2. Krém už máme hotový a už nám jenom zbývá sestavit dort. Piškoty namočíme do kávy s likérem, budeme je skládat podélně kolem formy, poté naskládáme i na dno. Na piškoty dáme krém a posypeme kakaem, druhá vrstva to stejné piškoty krém a kakao. A je to dezert necháme pár hodin v lednici ztuhnout (4 -5 hodin). Poté sundáme ohrádku, dort zavážeme mašlí a ozdobíme květy.

Co vám budu povídat, tento narozeninový dort byl doslova  bomba. Krém, i když to jsou syrová vajíčka, tak je velmi svěží a lehký, dokonce není málo sladký nebo moc sladký je tak akorát. Dortík jak víte, putoval až zahranice, a snědl se během jednoho odpoledne, což mě jako ‘‘cukrářku‘‘ velmi těší.

A co vy taky milujete tiramisu? Hlavně mi neříkejte, že po přečtení tohoto receptu ho nebudete dělat nadále z pomazánkového másla.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek