Hruškovo-makový dortík

Ááá zase hrušky! Myslím si, že na podzim u mě neuvidíte nic jiného než jenom dezerty s hruškami. Opět jsem šla do obchodu a nakoupila zase pár kilo hrušek, myslela jsem si, že tento dortík jen tak odfláknu, neboť jsem tušila, že ihned zmizí, ale nakonec jsem si řekla takové moje menší motto: ,, jídlo se jí i očima’’, proto jsem zavítala i do květinářství, kde už mě dobře znají jako dívku, co jenom peče a vybírá květiny hodiny a hodiny, aby všechno ladilo a bylo dokonalý.  (PS. Když se mě někdo zpětně zeptá, jaké květiny jsem použila, tak je to pro mě taky velká hádanka a musím jít s tímto dotazem otravovat mámu, ale co se týče pečení, celý postup si pamatuji měsíc, možná bych Vám ho řekla i kdyby jste mě v noci probudili.)

Budeme potřebovat                 

těsto

  • 250g polohrubé mouky
  • 150g cukru
  • 130g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 6g kypřicího prášku
  • 1 větší vejce
  • 10g vanilkového cukru
  • 3 nastrouhané hrušky

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Troubu si předehřejme na 180 stupňů, formu vyložíme pečícím papírem (já použila formu o velikosti 22 cm).
  2. Vezmeme si velkou misku, kde vyšleháme vejce společně s obyčejným i vanilkovým cukrem. Vznikne nám pěna, do které potom nalijeme rozpuštěné vychlazené máslo a lehce promícháme.  Vezmeme si druhou misku, kde smícháme mouku s kypřícím práškem.  Do naší směsi z vajíček, cukru a másla pomalu přilijeme polovinu mléka, zamícháme a přisypeme polovinu mouky a opět zamícháme, tento postup uděláme ještě jednou s druhou polovinou. Těsto dáme na chvilku stranou a nastrouháme si na jemném struhadle hrušky, které potom společně s mákem vmícháme do těsta. Jak máme těsto hotové, dáme do předehřáté trouby na 30 – 40 minut.
  3. Po upečení, necháme korpus vychladnou a mezitím si připravíme krém. Jako první vyšleháme šlehačku společně s cukrem a poté po lžících budeme zamíchávat mascarpone. Nakonec přidáme i povidla. Krém naneseme na vychladnutý korpus a ozdobíme (já zdobila fíky a květy)

A to je všechno, opět něco jednoduššího. Asi se ptáte, zda se doma spíše kochali nebo zmizel rychle. No můžete hádat a já Vám to za chvilinku řeknu 3……2….1. Ano chutnal, zmiznul, jako nic., jen kvítky zbyly na talířku.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek