A už zase na můj blog připlul z moře tvor, o kterém bych už řekla, že tomuto blogu vládne, ano je to losos. Už si přijdu chvilkama blbě, že pořád přidávám slané recepty jen na lososa, ale je to skvělá surovina, která mi stále dává do té mojí malé hlavičky nové a nové nápady na recepty. A dneska přišel ten čas, kdy vám ukážu tuto jednoduchou syrovou pochoutku, která je třeba vhodná na pohoštění přátel, či jen tak na skvělou lehkou večeři.
Budeme potřebovat
Na tatarák
- 100 g uzeného lososa
- Sůl
- Pepř
- Jarní cibulku
- 4 kapary
- Šťávu z ½ citronu
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžičku worchestru
Lůžko z manga a avokáda
- 1 avokádo
- ½ manga
- Sůl
- Šťáva z ½ citronu
K podávání
- Krémové balzamiko
- 1 lžíce dijonské hořčice s 1 lžíci majonézy
- Citron
- Kapary
- Sezamové semínka
- Chili paprička
Postup
- Lososa si nakrájíme na maličké kousky společně s jarní cibulkou a kapary, dáme do misky, přilijeme lžičku worchestru, šťávu z citronu, hořčici, sůl a pepř. Dáme, na chvíli do lednice odležet.
- Mango a avokádo nakrájíme na malé kousky, zakápneme šťávou z citronu a také dáme na chvíli do lednice odležet.
- Po odležení už půjdeme servírovat. Já jsem si vzala kruhové tvořítko, do kterého jsem dala prvně směs z avokáda a manga, umačkala a přidala tatarák a opět umačkala, vyndala jsem formu a měla jsem krásný rovný tvar. Vedle jsem už jenom nalila balzamiko, krém (jenom smícháme hořčici a majonézu) a zasypala semínky a chilli papričkou. A máme hotovo
Lososa doma jí jenom přítel, neboť nikdo moc moderní kuchařině a hlavně syrovému masu neholduje. Samotná konzumace ryby aspoň jednou týdně, výrazně snižuje riziko infarktu, a co se týče mého oblíbence lososa, jeho svalovina má i značné množství plnohodnotných bílkovin, je to ryba, která patří mezi nejvíc doporučované ryby s přínosem pro lidské zdraví. Tak vidíte, nemám závislost v přípravě této ryby, chci jenom pro přítele to nejcennější a to zdraví!