Dneska se společně podíváme do Havaje, neboť si dneska ukážeme jejich tradiční jídlo. Toto jídlo podléhá módě a je současným žhavým gastrotrendem. Je to jedna plná pestrobarevná miska surovin. Některým z Vás to muže připomínat sushi, ano je tomu tak, neboť jsou tam všechny základní suroviny, ale je to jenom rozbalené.
Název poke, který čteme ‘‘poukej‘‘, znamená to ,,sekat na kousky‘‘, což jídlo úplně vystihuje, protože suroviny v misce jsou pokrájené na kousky velikosti našeho sousta. Mezi základní suroviny na tento pokrm je vařená rýže, syrový marinovaný žlutoploutvý tuňák, koriandr, sezamová semínka, nakrájená zelenina a ovoce, většinou je to mango. Občas se přidávají sójové
boby edamame, které se krátce tepelně upravují. Ale toto jídlo je tak oblíbené, že si ho každý můžeme upravit podle sebe, to co má rád, dokonce i vegetarián si muže tento pokrm upravit třeba s tofu nebo cizrnovou pomazánkou v podobě humusu.
Abych Vás ještě nalákala si tento pokrm udělat, tak Vám povím pár vitamínu. Zelenina se podává většinou v syrovém stavu, takže nepřichází o důležité vitamíny a minerály. A co se týče ryb, jsou mimo jiné dobrým zdrojem důležitých omega – 3 mastných kyselin, vitamínů B, D a dalších látek
Budeme potřebovat
Na maso
- 100g uzeného lososa
- Sůl, pepř
- Kapary 4ks
- Šťávu z ½ citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička worchestra
Příloha
- Rýže
- ½ avokáda
- ½ manga
- Ředkvičky
- Okurka
- Mrkev (mrkev nastrouháme a přidáme trochu šťávy z citronu a medu pro lepší chuť)
Dip
- 2 lžice majonésy
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
Na zdobení
- Krémové balzamiko
- Sezamové semínky
- Jarní cibulka
Postup
- V prvním kroku si uvaříme rýži. Během toho co se nám rýže vaří, si připravíme lososa. Lososa si nakrájíme na malé kousky společně s kapary, dáme do misky, přilijeme lžičku worchestru, šťávu z citronu, hořčici a pepř. A dáme na chvíli do lednice odležet.
- Než se nám losos odleží a rýže uvaří, máme čas si všechno nakrájet jako je avokádo, ředkvička, mango. Nastrouháme si i mrkev, kterou smícháme s trochou citronové šťávy a medem.
- A už zbývá si jenom přichystat si dip. A to je velmi jednoduché, jenom smícháme majonézu a sladkou chilli omáčku.
- A jdeme servírovat! Vezmeme si misku, do které prvně dáme rýži, na ní poté dáme lososa a poskládáme zeleninu. Všechno zalijeme dipem a balzamikem, posypeme sezamovými semínky a jarní cibulkou. A je hotovo.
Už pár měsíců mám doma kokosové misky neboli kokosové skořápky, které přímo tomuto receptu ladí. Jsou to takové dva letošní hity, které prostě nebudeme si lhát, jsou hlavně na fotku. Ano, mě upřímně to taky lákalo jenom díky té pěkné fotce, ale nakonec to jídlo chuťí překvapilo ještě více.
Tak šup do obchodu nakoupit suroviny, nachystat čínské hůlky a vařit! Nebo pro ty lenivce, zajděte si na toto jídlo do restaurace, uděláte lépe, než kdybyste šli do nějakého fastfoodu.
A nezapomeňte se podělit s námi o Vaše výtvory.
Ty máš tak krásná jídla, máš můj obdiv! <3