Dneska tady mám pro Vás cheesecake ze suroviny o které jsem netušila, že někdy vůbec vložím v obchodě do košíku. Je to surovina, kterou milují děti, a dokážu říct, že i dospělí. A je to nutella. Ano, milují jí všichni, až na jednoho mimoně, jako jsem já. Od malička jsem byla mimoň na tom našem kulatém světě, neboť od dětství nesnáším sladké. Vždy, když jsme šli do pekárny a já si měla něco vybrat, byl to sýrový croissant a ne žádné kobližky či koláčky. A moje chutě mi zůstali doposud. Vždy u každého svého dortíku ochutnám všechno a potom vždy řeknu svou klasickou větu, kterou zná už úplně každý ,,no dneska se mi to nepovedlo‘‘ . A tento dortík nebyl výjimkou, chutnal všem a během chvilky byl fuč.
A co je to vlastně nutella? Je to čokoládová pomazánka z lískových oříšků. Druhá světová válka přinesla obrovské problémy i po svém konci. Jeden z problému se může zdát celkem zbytečný, ale byl to nedostatek kakaa, proto se roku 1946 italský cukrář rozhodl trochu zaimprovizovat a namíchat malé smítka kakaa do směsi lískových ořechů. Tato směs se nazývala Giandujot. Ale tato směs nepřipomínala dnešní lahodnou nutellu, neboť se směs dala krájet a pokládala se na chléb. Vývoj šel dál a roku 1951 se směs vyráběla tak, aby se mohla na chléb mazat. V ten moment se opět název změnil na SuprCrema. Uplynulo dalších pár let a psal se rok 1964 a o výrobu první sklenice se postaral syn Pietra Ferrera, Michael. Přišel na metodu pokus – omyl na perfektní recept a to právě už ten, který známe my a každý z nás ho máme v lednici. Tak pojďme této surovině přidat trošku parády, abychom jí mohli mlsat celý večer, třeba u nějakého super filmu.
Budeme potřebovat
Těsto
- 150g hladké mouky
- 60g namletých lískových ořechů
- 80g másla
- Polovina sáčku pečícího prášku
- 1 vejce
- Špetka soli
Krém
- 250g mascarpone
- 250g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 až 5 lžic Nutelly
- Želatina na nepečené dorty
- Lžíce moučkového cukru
Čokoládová Ganache
- 90ml smetany ke šlehání
- 100 g čokolády
Postup
- V prvním kroku si společně připravíme domácí těsto na korpus. Všechny suroviny na těsto smícháme na hladké těsto. Poté ho dáme na 20minut do lednice odležet, poté ho natlačíme do formy, která je vyložena pečícím papírem. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- Během toho co nám korpus chladne, si připravíme čokoládovou ganache, kterou už všichni odemně velmi dobře znáte. Smetanu přivedeme k varu a stáhneme z plotny, nalámeme do ní čokoládu a necháme chvilku odstát a poté zamícháme. Ganache by měla být lesklá, dávejte si pozor, aby nebyla moc tekutá.
- A už jenom zbývá krém. V misce smícháme mascarpone s tvarohem a trochou vyšlehané smetany a rozdělíme na polovinu. Do druhé poloviny dáme zbytek vyšlehané šlehačky, nuttelu (krém ochutnáváme, aby nebyl málo nuttelový nebo málo sladký). A na závěr se vrhneme na želatinu. Tady si každý přečtěte návod, neboť já měla želatinu od značky Vitana, a postupovala jsem následovně. 50g prášku jsem rozdělila na polovinu, abych prvně udělala jeden krém a pak druhý. První část přimícháme do krémové světlé části a dáme na dort a zahladíme, a totéž uděláme z nuttelovou částí.
- Na závěr na dort vylijeme a poté opět uhladíme vychlazenou čokoládovou ganache. Cheesecake ozdobíme lískovími oříšky, a dáme do lednice minimálně na 5 hodin vychladit. (zdobíme lískovými oříšky, neboť přece i samotná nutella je s oříšků)
U tohoto cheesecaku jsem se trošičku zapotila, neboť poprvé jsem pracovala s želatinou na nepečené dorty. Ale všechno je jednou poprvé a já mám před sebou ještě tolik věcí, že bych si měla poprat ještě haldy ručníků na utírání potu.
Já jsem tento dortík pekla přes den, takže přes noc si hezky ležel v ledničce, ale nebudu Vám lhát, hodně jsem se o něj bála, neboť si na něj celé odpoledne brousil zub mlsný kocour, můj přítel. Ale naštěstí ráno jsem cheesecake našla celý, bez jediného ujedeného oříšku. A i když přítel to nemohl vydržet, potom si lahodně pochutnal, neboť i on patří k Vám nutellákům.