Tento rok bych řekla, že je ve znamení pečení všelijakého pečiva, kvůli situace, která nás všechny postihla. Proto tímto receptem bych chtěla přispět mezi vaše recepty pečiv. Moje pečivo, které jsem si připravila je na sladký způsob. Hodí se na každý snídaňový stůl. Můžete ho potřít úplně čímkoliv, ať už smetanou, tvarohem nebo zalít nějakým sirupem. Co se týče zdobení, můžete na něj dát i nějaké ovoce, klidně i banán, budete mít takovou banánovou bombu.
Ptáte se, proč jsem si zrovna vybrala banán? Každý z nás chce být v tomto období zdravý a právě banán má v sobě plno vitamínů (C,D,B,E) a různých přírodních látek (železo, draslík, vápník). Tak proč si hned po ránu nedat zdravou mňamku?
Myslím si, že hodně z nás jí hodně pečiva a ovoce moc nejí a je to špatně, proto tímto receptem zabijete dvě mouchy jednou ránou. Také, když máte dítko, vždy Vám řekne, že chce koblížek, ale vy mu ho nedáte každý den neboť cukr a cukr a dáte mu spíš ovoce. Myslím, že tímto receptem uděláme všem dětem radost a třeba už nikdy neřeknou ‘‘chci koblížek‘‚
1.recept nadýchanější
Budeme potřebovat:
- 250g hladké mouky
- ¾ lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- ¾ lžičky muškátového oříšku
- 100g cukr krupice (kdo má raději sladší můžete dát 200g)
- 3ks vejce
- 4 banány
- 200 g rozpuštěného másla v pokojové teplotě
- Máslo na vymazaní plechu
Postup:
- Formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Tento recept je rychlovka proto si předehřejeme troubu na 175 stupňů
- Do misky nasypeme mouku, kypřící prášek, sodu, cukr, mletý muškátový oříšek, sůl a všechno promícháme.
- V misce rozmačkáme dohladka banány, poté přidáme vejce a dobře promícháme. Směs banánu a vajíček smícháme se sypkými cukrovinami a opět dobře promícháme. Na závěr do těsta nalijeme máslo a poté opět budeme míchat (těsto musí být hladké, a máslo se nesmí oddělovat od těsta)
- Těsto vlijeme do formy a dáme do trouby na 70 minut.
2. recept hrníčkový na americký styl
Budeme potřebovat
- 4 banány
- 1/3 změklého másla
- 1 hrnek cukr krystal
- 1ks vejce
- 1 lžíce vanilkového aroma (já někdy nepřidávám cukr, ale přidám jeden vanilkový a nemusím přidávat ani aroma)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 a půl hrnku hladké mouky
Postup:
- Formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Tento recept je rychlovka proto si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Jako první smícháme máslo s banány, poté jak bude vše dobře smíchané přidáme cukr, vajíčko a vanilku a opět promícháme. Přidáme kypřící prášek do pečiva a zase mícháme. Na závěr přidáme mouku a co jiného než mícháme a mícháme do hladkého těsta.
- Těsto nalijeme do formy a dáme na cca 1 hodinu do trouby.
Poslední ráda nebo tip co vždy dělám já. Tento recept jsem hodně využívala, když mi doma trošku už odcházeli banány a nevěděla jsem co s nimi a sníst tolik banánů bylo nemožné, proto jsem našla tuto verzi a zabránila jsem vyhazování.
A jaké pečivo jste se během karantény naučili vy?