
Dneska jsem si pro Vás připravila sladkou masopustní pochoutku z vajíček, mouky, cukru, droždí, mléka. Kulaté vdolečky, které jsou dozlatova usmažené s důlkem uprostřed. Důlek může být naplněn čímkoliv, co máte rádi, ať už povidly nebo marmeládou, ale zlatou tečkou každého vdolku je našlehaný tvaroh nebo pouze strouhaný samotný tvaroh.
Budeme potřebovat
- 250g hladké mouky
- 200g polohrubé mouky
- 25g droždí
- 40g cukru krupice
- 250ml mléka
- 30g rozpuštěného másla
- 2 vajíčka
- Špetka soli
- 4 lžíce rumu
Zdobení
- 2 vaničky tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- Povidla
Postup
- Vezmeme si misku, do které prosejeme obě mouky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, které zasypeme trochou cukru a zalijeme troškou mléka. Misku přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vzejít kvásek (trvá to zhruba 15minut).
- Jak máme kvásek hotový, přidáme sůl, zbylý cukr, zbylé mléko, rozpuštění máslo, vajíčka, rum a zapracujeme. Pokud budeme mít těsto řídké, přisypeme ještě mouku. Těsto po zapracování opět přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 30minut.
- Vykynuté těsto si přendáme na pomoučenou pracovní plochu a opět propracujeme. Těsto poté rozválíme na plát silný asi okolo 2 cm a vykrájíme kolečka. Kolečka necháme ještě kynout na ploše 10 minut. Po kynutí do nich uděláme důlek.
- Vezmeme si hlubší pánev nebo hrnec a rozehřejeme olej, na 170 stupňů v této teplotě smažíme každý vdolek. Smažíme cca 4 minuty z každé strany. Po usmažen dáme vdolek na ubrousek okapat.
- Vdolky necháme, vychladnou a mezitím si uděláme tvarohový krém. Do misky dáme tvaroh, cukr a zamícháme. Tuto směs si dáme do cukrářského sáčku.
- Do důlku každého vdolku dáme povidla a stříkneme trochu tvarohu. Na závěr zasypeme moučkovým cukrem.
Chutnalo? Jako malinká holčička jsem ve školní jídelně vdolky milovala, ale měla jsem jediný problém a to špinavý nos, kvůli vysokému zdobení. Také jste to tak měli nebo dokonce stále máte?
Už hrozně dlouho jsem se těšila na ten den, kdy porazím koblihy a konečně budu moci Vám nějaký recept dát. Koblihy jsem vždy zkoušela s mým přítelem a pokaždé to byla velká katastrofa, neboť jsme jim nemohli přijít na kloub. Zkoušeli jsme jak donuty tak i samotné koblížky. Vždy jsme, ale bojovali nejvíce s teplotou. Těsto bylo vždy skvělé připravené, ale po usmažení, no raději nechtějte vědět. Povím Vám frázi, kterou vždy slyším ,, Hlavně že se to dá jíst‘‘ , ano tahle fráze byla vždy pravdivá, neboť chutnaly dobře, ale ten vzhled nic moc (na konec tohoto článku Vám přidám pár fotek našich prvních pokusů, a uvidíte, každý se učí každým dnem, tak hlavně hlavu vzhůru a nevzdávejte to)
Nevím proč mě, ale před pár dny napadl zase nápad to zkusit a už vůbec nechápu, jak se mi povedly. Ukázal se první koblih sice šišatý, ale proužek tam byl. V ten moment jsem jásala přes celý dům štěstím a ještě dále budu jásat, jak se konečně na tento recept vrhneme dva a povede se nám to společně. Jsou to prostě naše koblihy.
Oreo přeliv a malinový přeliv Koblihy podle Josefa Maršálka z časopisu gurmet Jasný důkaz, že byly tak mňamouzní, že jsme je okousávali i po cestě domů.