Sladký chod, nejoblíbenější chod každého malého dítěte. Každý z nás v dětském věku jezdil každou neděli k babičce na oběd, která mu připravila tento chod. Věděla kouzelný recept na dětské chuťové štěstí. Pojďme si to kouzlo potichoučku prozradit a zavzpomínat na dětství.
Budeme potřebovat
Buchtičky
- 350g hladké mouky
- 150ml mléka
- 60g cukru
- 50+30g másla
- 1 vejce
- 18g droždí
Krém
- 500ml mléka
- 100g cukru
- 30g másla
- 25g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 4 lžíce rumu (já použila Božkov)
Postup:
- Prvně se vrhneme na buchtičky. Do mísy si dáme mouku, cukr, špetku soli a všechno důkladně promícháme. Poté si doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme 75ml trochu ohřátého mléka a poté na něj rozdrobíme droždí. Mírně promícháme aby droždí se s mlékem spojilo a také lehce přimícháme okolní mouku. Necháme aby nám kvásek hezky vykvasil, proto ho dáme na teplé místo.
- Jak kvásek bude hotový dáme do mísy zbylé suroviny a to mléko, 50g másla (rozpuštěného) a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které poté zabalíme do utěrky a dáme na teplé místečko (já těsto vždy dávám pod peřinu, tento trik používám po mojí babičce a vždy mi těsto krásně nabude). Těsto necháme odpočívat zhruba 1 a půl hodiny.
- Z vykynutého těsta uděláme cca 8 – 10 válečků stejné tloušťky. Pekáček si pořádně vymažeme máslem a potom naskládáme válečky vedle sebe. Já osobně jsem použila kuchyňskou stěrku, abych mohla válečky lehce naříznout, aby měli krásný tvar buchtiček. Buchtičky poté ještě pořádně promažeme máslem, aby byly krásně zlaté. A poté nezapomeňte ještě nechat aspoň 30minut jen tak ležet aby ještě mohli, nakynou.
- Pekáček s buchtičkami dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 20-30 minut.
- Mezitím co se nám buchty krásně pečou si připravíme krém. Do hrnce nalijeme mléko, které necháme přivést do mírného varu. V misce mezitím smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob a také přidejte žloutky a pořádně míchejte.
- Mléko vlijte do misky se surovinami a promíchejte. Obsah misky opět vraťte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu a tím vám krém zhoustne.
- Uvařený krém již jenom sceďte, abyste v něm neměli žádné hrudky
- Buchtičky vyndejte z trouby nechte vychladnout. A poté už si jen naložte na talíř a mlsejte.
Jak jsem byla malinká a tento dezert mi moje maminka udělala úplně poprvé, myslela jsem si, že mi na ně dala krém, který používá na ruce. Podruhé mi je již neuvařila, neboť jsem se jich bála a o trošku později jsem dostala alergii na mléko, takže buchtičky s krémem nejsou jídlem mého dětství.
A co vy a buchtičky? Zkusili jste si je upéct po pár letech?