Říkáte si otázku: ,,Co v tyhle horké dny uvařit na oběd?‘‘ Co třeba zkusit letní, svěží těstoviny s citronem? V létě sice máme plno lokálního sezonního ovoce, ale žádné ovoce nemá na celoroční, zahraniční citron.
Citron je známý a cenný pro svou vysokou koncentraci vitaminu C. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle. Vápník potřebují hlavně kosti a zuby, železo přivádí kyslík do všech buněk a bílkoviny dodávají potřebnou energii. Vitamín C hlavně pomáhá při tvorbě noradrealinu a betaendorfinu, což jsou hormony štěstí a euforie.
Tak pojďme se dnešním obědem radovat!
Budeme potřebovat
- 175g baby špenátu
- 1 citron
- 1 polévková lžíce másla
- Hrstka dýňových semínek
- Parmezán
- Hrstka rukoly
- Semínka z granátového jablíčka
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup
- Špagety si uvaříme v osolené, vroucí vodě. Poté špagety scedíme, ale necháme si zhruba jeden menší hrneček vody, kde se špagety vařily.
- Mezitím co se nám těstoviny vaří, si nastrouháme kůru z poloviny citronu, a vymačkáme šťávu z jednoho celého citronu. Kůru i šťávu dáme do misky společně s trochou parmezánu a 4 polévkových lžic olivového oleje. Dobře promícháme a poté osolíme a opepříme.
- Dále si orestujeme dýňová semínka a dáme stranou.
- Ve větší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme citronovou směs a prohřejeme. Přilejeme vodu s těstovin a poté samotné těstoviny. Vše dobře promícháme, aby se všechny komponenty spojily.
- Na závěr do těstovin vmícháme dýňová i granátová semínka.
- Těstoviny dáme na talíř a dáme i pár lístků rukoly. Také ještě můžeme zasypat parmezánem.
Tento recept byl sice vegetariánský, ale nebojte v brzkých dnech, Vám zde přidám i recept na masovou verzi!
Sice já špagety zrovna nemusím, ale u tohoto receptu mě velmi překvapily. Bylo to vážně hrozně dobrý. Kombinace s granátovým jablkem doslova miluju, ať už je v dýňovém rizotu a nebo právě zde s citronem. Sluší mu to prostě všude.