Už je to pár let co jsem vegetariánkou, proto se chci s Vámi podělit i o své vegetariánské recepty. První vegetariánský recept si zasloužil cizrnový hamburger. Když se řekne hamburger, každý z nás si představí šťavnaté hovězí maso, ale co my co masíčko nejíme? Každý si myslí, že vegetarián nezažije ten pocit pořádného šťavnatého hamburgeru. Tito lidé jsou na omylu, neboť máme tolik možností čím si to nahradit. Hamburger je jídlo, kde se vskutku fantazii meze nekladou. A já vám dneska ukážu recept s cizrnovým bochánkem, neboť cizrna je pro nás vegetariány a vegany cenným zdrojem železa, zinku, kyseliny listové a vitaminů B.
Budeme potřebovat
Housky
- 500g hladké mouky
- 160ml slunečnicového oleje
- 2 žloutky
- 1 vajíčko
- Špetka soli
- Na kvásek: 250 ml mléka, 40g cukru, 42 g droždí
Cizrnové placičky
- 1 plechovka cizrny
- 1 vejce
- 1lžička mleté pálivé papriky
- 1lžíce kurkumy
- Menší hrstka petrželky
- Sůl
- Pepř
- 100g strouhanky + na obalení
Co vše do hamburgeru? Polníček, dijonská hořčice, cheddar, karamelizovaná cibulka (dáme si rozpálit 1 lžíci oleje, poté do něj dáme kolečka 1 velké cibule a posypeme cukrem a necháme 20minut karamelizovat na jemném plamenu)
Hranolky
- Pár brambůrek
- Olivový olej
- Sůl
- Feta sýr
- Menší hrstka petržele
Postup
- Jako první si uděláme domácí housky. Pokud nechcete, dělal housky můžete si je koupit, ale myslím si, že domácí housky dají tomuto jídlu tu pravou třešničku na dortu. Prvně si uděláme kvásek. Do misky nalijeme mléko, přisypeme cukr a nadrobíme droždí. Dáme na teplejší místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím si vezmeme větší misku, kde dáme mouku, vejce, žloutky, špetku soli a olej. Po cca10minutách bychom měli kvásek mít hotový a nalijeme ho do misky. Nyní začíná to nejhorší zpracovávání těsta. Trvá to cca 10 minut a bolí z toho dost ruka, ale kdo má robota muže dát tuto práci jemu.
- Těsto máme vyhnětené tak ho dáme na teplé místo vykynout 1 hodinu. Po hodině dáme těsto na pomoučený vál a znovu těsto prohněteme. Poté začneme dělat bochánky. Jeden bochánek by měl mít cca 90 – 100g. Z těsta uděláme vždy placku a přehneme všechny strany doprostřed, abychom měli horní povrch bulky co nejhladší.
- Bochánky dáme na plech vyloženým pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a posypeme třeba sezamem, mákem nebo kmínek. Je to na Vás jaký posyp si vyberete. Houstičky dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme 15minut. A bulky máme hotové!
- A jdeme na placičky. Cizrnu rozmixujeme, ale můžou v ní zůstat něžné kousky. Poté si vezmeme misku, kde vysypeme cizrnu a všechny ostatní suroviny. Zamícháme a dáme odležet na 30minut do lednice.
- Po 30minutách těstíčko vytáhneme z lednice. Vezmeme si kulaté vykrajovátko a natlačíme tam trošku těsta a pomocí lžičky uplácáme. Potom těsto z vykrajovátka opatrně vyndáme a máme krásné kolečka.
- Placičky obalíme ve strouhance a dáme smažit na pánev. Smažíme dozlatova.
- A už nám zbývají jen hranolky. Brambory si nakrájíme na proužky a hodíme je na 5 minut do vařící osolené vody. Poté scedíme a necháme 10minut okapat. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 stupňů. Po 10 minutách dáme brambory na plech, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct na 30 – 40minut. Po upečení necháme hranolky lehce vychladnout a potom na ně rozdrobíme feta sýr a posypeme nasekanou petrželkou. Zamícháme a máme hotovo.
Pořád doma slyším: ,,Halo, halo čočka volá‘‘, neboť moje maminka by mi luštěniny cpala snad každý den. Než jsem si tento recept připravila, tak jsem si o cizrně načetla plno věcí, a zjistila jsem, že je to luštěnina, která má kořeny v oblasti Středního východu, středomoří a Afriky. Je to surovina, která je hned po sóji nejvíce pěstovanou nejkonzumovanější fazolí světa. Takže už žádná čočka, ale: ,,Halo, halo cizrno‘‘.
A co vy taky bojujete s luštěninami?
Ty tvoje jídla jsou neskutečné! <3 Tohle určitě zkusím
Určitě to stojí za vyzkoušení 🙂 Potom se můžeš podělit o výsledek 🙂
S luštěninami nebojuju, miluju je. Čočka červená je úplně běžná součást mého jídelníčku, taková ta nouzovka „když nevím coby“. 🙂
Hamburger vypadá dobře, až bude nějaká příležitost, pustím se do něj. Snažím se ale dělat spíše jednodušší jídla… 😀