Čokoládový dort

A jsou tady další narozeniny a to mojí babičky, která oslavila 78 let. Mým úkolem jak jistě tušíte, byl upéct dort. V první chvíli jsem věděla, jaký to bude, neboť moje babi je velkým milovníkem všeho sladkého, když jí někdo dá nějakou sladkost, do vteřiny je fuč a za pár minut babi trpí na bolesti břicha neboť je schopná sníst tuny a tuny. Ale existuje jedna surovina, kterou by mohla jíst ráno, odpoledne, večer a špatně jí nebude, tou surovinou je čokoláda.

Máte taky tak mlsnou babičku? Ano? Tak pojďme si připravit společně tento mega čokoládový dort.

Budeme potřebovat

  • Forma 24

Korpus

  • 6 menších vajec
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 80 g ořechové mouky
  • 50g hladké mouky
  • 20g holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Krém

  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 g čokolády
  • 20g holandského kakaa
  • 1 lžíce cukru
  • 125g tvarohu ve vaničce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na pomazání

  • Marmeláda
  • Rum

Zdobení

  • 1 tabulka čokolády
  • Ovoce

Postup

  1. V tomto receptu je asi nejnáročnější ganache na krém, protože se musí přichystat v předstihu a nechat pořádně vychladit. Tak pojďme na to! Smetanu a kakao vložíme do kastrůlku, a metličkou spojíme na mírném plameni přivedeme k varu. Směs odstavíme z plotýnky a nalámeme do ní čokoládu, která se nám krásně uvnitř rozpustí. Vzniklou ganache přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se bude folie dotýkat hladiny, necháme ještě vychladnout a pak dáme do lednice na 6 hodin.
  2. Máme plno času na upečení korpusu, tak pojďme na to. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Máslo roztopíme a necháme vychladit. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do misky společně se špetkou soli a vyšleháme do tuhého sněhu. Když máme sníh polotuhý, po částech za stálého šlehání do něj přisypeme cukr a došleháme do tuhého sněhu. Do sněhu teďka postupně budeme zašlehávat i naše žloutky. Po žloutcích přilejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. V druhé misce smíchejte oříškovou mouku, mouku, kakao a prášek do pečiva. Sypkou směs přidejte k našlehanému vaječnému těstu a zamíchejte nejlépe pomocí stěrky. Těsto nalijeme do formy vyloženým pečícím papírem a pečeme 40 minut.
  3. Ganache vyndáme z lednice, přemístíme do mísy a prošleháme do hladkého krému. Po lžících zašlehávejte tvaroh, přidejte vanilkový extrakt, cukr dle chuťi.
  4. A už jdeme stavět samotný dort. Korpus rozřízneme na jednou. První patro položíme na tác a pomažeme rumem a marmeládou a poté krémem. Druhé patro pomažeme jenom krémem a poté zahladíme krémem celý dort.
  5. Ozdobíme podle vaší fantazie.

Tento dort jsem si říkala: ,,jo bude to rychlovka´´, ale jako každý jiný dort, dělala jsem ho celý den, ale celý den poté nevydržel, vydržel jenom půl.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek