Dneska jsem dostala chuť upéct něco většího. V hlavě jsem si řekla, že mezi námi je určitě nějaký velký milovník čokolády, tak proč ho nepotěšit? Tento dort je jedna velká čokoládová bomba, na každém kousnutí jí ucítíte. Ale potěším i lidi co jsou na stejné vlně a milují nepečené dorty jako já.
I když se to nezná, tak čokoláda má velmi bohatou historii. Tak pojďme si kousek říct. Všechno začalo před více než třemi tisíci lety ve vyspělých civilizacích střední Ameriky. Mayové a Aztékové byli první národy, které kolem roku 1000 př.n.l. objevili kouzlo kakaových bobů. Mayská keramika byla dlouho dekorována motivem kakaovníku. Od 7. do 16. století používali staré civilizace kakaové boby jako platidlo, což dokazuje, že byli velmi ceněné.
Kakaové boby byly považovány za dar od bohů, nápoj připravovaný z kakaového prášku a vody mohli pít pouze vyvolení lidé a to jen během rituálních obřadů. Tento nápoj byl také podáván nejkrásnějším otrokům, vybraným jako lidské oběti pro aztécké obětní rituály, aby zmírňoval jejich smutek z blížící se smrti. Tento nápoj, ale nebyl takový, jak ho známe my, ale byl velmi hořký, pěnivý a dokonce se ochucoval exotickým kořením (vanilkou, pepřem nebo chilli). I když to nezní pro nás lákavě, ale pro posledního aztéckého vládce Montezuma ano, dokázal denně vypít až 40 šálku tohoto nápoje, kterému byly i přisuzované léčivé účinky. Ale pojďme se posunout v čase, kdy už čokoláda nebyla podávána v tekutém stavu, ale v takové konzistenci jakou známe už my. První tabulka čokolády se objevila roku 1847 byla velmi nekvalitní a hrudkovitá. A co naše nejoblíbenější mléčná čokoláda? Ano, na ní jsme museli čekat přesně 28 let.
Budeme potřebovat
Korpus
- 250g čokoládových sušenek
- 1lžíce hladké mouky
- 125 rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa holandského typu
Čokoládová náplň
- 200 g tmavé čokolády
- 250ml smetany (40%)
Čokoládová pěna
- 200g tmavé čokolády
- 1 ml vanilkového extraktu
- 600ml smetany 40%
Posyp
- Kakao
Postup:
- Rozdrtíme si sušenky a poté do nich dáme máslo, mouku a kakao a zpracujeme do tuší hmoty a natlačíme do formy, která je vyložena pečicím papírem. Formu dáme na 20 minut do ledničky.
- Mezitím co nám tuhne těsto v lednici si připravíme čokoládovou náplň. Čokoládu nalámeme na malé kousky do rendlíku, zalijeme smetanou a za stálého míchání necháme rozpustit. Náplň nalijeme na korpus a opět dáme do ledničky ztuhnout na 30minut.
- A tedka čokoládová pěna. Opět nalámeme čokoládu do rendlíku a přidáme vanilkový extrakt a polovinu smetany. Za stálého míchání necháme opět rozpustit. Čokoládu necháme v rendlíku vychladnout cca 15 minut. Mezitím si ušleháme zbylou smetanu dotuha, poté přiléváme pomalu vychladlou čokoládu. Nalijeme na ztuhlý krém s korpusem a dáme přes noc do lednice. Pokud před podáváním dort bude ještě neztuhlý můžeme ho dát na chvilku do mrazáku.
- Na závěr už jen posypeme kakaem a ozdobíme ovocem anebo můžete udělat nějakou ovocnou omáčku, je to zcela na vás.
V tomto dortu si jen vychutnáváte chutě čokolády, neboť dort neobsahuje žádný přidaný cukr. Tento dortík si, ale můžete vychutnávat pouze v malých dávkách neboť 11kg už je pro člověka jedovatá, tak nebuďte jak mlsní kocouři 😀
A jak jste na tom s čokoládou vy, patříte do skupiny milovníku anebo jí nemusíte?