Domácí chléb bez hnětení

Zkusili jste někdy upéct domácí chleba? Ne? Tak na co čekáte? Pojďte si se mnou upéct, jednoduchý chlebík, u kterého se ani žena neunaví. Je totiž bez hnětení. Tak pojďme na to. 

Budeme potřebovat:

–  3 hrnečky hladké mouky (+ trochu mouky si nechejte na posypání)

– 1 a půl hrnečku vody 

–  1/2 lžičky sušeného droždí 

– sůl dle chuti (já osobně dávám jednu malou lžičku) 

Postup

1.  Připravíme si nádobu, do které poté chleba dáme péct, doporučuje se litinový hrnec. Já na tento typ chlebíku používám obyčejný skleněný pekáček (vím, že to není zrovna profesionální, ale kdo řekl, že tenhle chlebík bude nějaký profi?)

2.  Všechny suroviny smícháme v míse a krouživým pohybem jedné ruky budeme míchat. Musí nám vzniknout lepivé těsto. 

3. Jak už budeme mít těstíčko vypracované, přikryjeme ho potravinářskou folií (zkoušela jsem i přikrývat utěrkou, ale nikdy nebylo tak pěkné, jako když jsem těsto přikryla potravinářskou folií). Poté chlebík dáme odpočívat do nějakého teplého místečka na 12 – 18 hodin (čím déle tím líp).

4. Těsto si dáme na pracovní desku a zase budeme těsto ,,masírovat¨ . Poté natahujeme každou stranu a překládáme. 

5. Dáme do pečící dózy, kde ho necháme ještě 30 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby na 230 stupňů na 30 minut.  Poté ztlumte na 170 stupňů a pečte 10 – 15 minut (podle toho kdy kůrka zhnědne). 

Malý tip na závěr: Do chleba můžete přidat různé semínka či sušené plody. Já zatím zkoušela slunečnicová semínka, dýňová semínka a olivy a vždy chlebík byl výtečný.

Pořád vám připadá upéct chleba těžké?

Chleba je jedna z nejprodávanějších a nejvíc konzumovaných surovin vůbec. Je to přece Boží dar, tak proč ho nezkusit i péct. Já ho peču první měsíc a oblíbila jsem si ho, až tak, že už doma nechceme žádný kupovaný chleba ze supermarketu.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek