„Je tu jen jeden rozdíl mezi šílencem a mnou. Šílenec si myslí, že je duševně zdravý, zatímco já vím, že jsem šílený.“ – Salvador Dalí
Tento článek hlavně pochopí maminky, které mají doma menší nezbedníky. Rok nebo dva roky dozadu, každé malé děťátko milovalo poopsie a sliz. Bylo toho všude spousta až už i v jeden moment jsem si já řekla, že ve svých tehdy 17 letech budu taky královna té natahovací hmoty. Nestalo se naštěstí tomu tak. Roky plynou a je mi skoro 19 a na tento trend jsem si jeden den opět vzpomněla. Zabrouzdala jsem do své fantazie a vymyslela dort, který splní všechna dětská přání. Ne jen, že dort je vtipné hovínko, ale také je to čokoládová bomba, kterou žádné dítě nepohrdne.
Budeme potřebovat
Korpus
- 2 vajíčka
- 100g cukru
- Citronová kůra
- 80ml oleje
- 200g polohrubé mouky
- 150ml mléka
- 1 lžíce kypřícího prášku s vinným kamenem
- 2 lžíce kakaa
Čokoládový krém
- 500g hořké čokolády
- 360g zakysané smetany
- Jahodová marmeláda
Ozdobení
- Bílý fondán
- Černé barvivo
- Maliny, borůvky
Postup
- Asi už tušíte, že začneme korpusem. Vajíčka vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Poté přilijeme olej a opět krátce prošleháme. Přisypeme do misky mouku, kakao a kypřící prášek a přilijeme také mléko. Všechny ingredience spojíme. Formu o průměru 21 cm si vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Formu s těstem dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů zhruba na 40minut.
- Během pečení si uděláme krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, a dáme z plotny. K čokoládě přimícháme zakysanou smetanu (můžeme i prošlehat mixérem). Krém přikryjeme potravinářskou folií a dáme na 30 minut vychladnout.
- Po upečení korpus vyndáme z trouby a necháme, vychladnou. Poté korpus prokrojíme a potřeme zhruba 1 lžící marmelády a trochou krému (kdo má rád ovoce, muže také pár borůvek naskládat na korpus). Potom korpus přikryjeme druhou polovinou a potřeme krémem. Okraje vytvarujeme pomocí špachtle. Zbytek krému dáme do cukrářského sáčku s větším otvorem a vytvaruje doprostřed dortíku hovínko. Po stranách můžete dát těsto, které Vás vzniklo při pečení (taková ta bulka, která se vždy odkrává aby dortík byl rovný). Ozdobíme ovocem a vytvarujeme z fondánu kuličky, na které nakreslíme tečky jako očka.
Tímto dortíkem poznáváte, že jsem velmi vtipný člověk. Z každé fujky věci udělám nějakou roztomilost, a právě roztomilost je další pojem, který mě vystihuje. Z mých úst toto slovo vyjde za den tak 100x, někdy si až přijdu jako blázen, ale svět je crazy tak proč ne.
To vypadá vtipně. 🙂 A čokoládovým dortem navíc člověk nikdy nic nezkazí. 🙂
To máte naprosto pravdu, čokoládou nikdo nepohrdne 🙂
Hmm, hned bych si dala!