Už pár týdnů máme tady krásné barevné období a tím je pozdím. Podzim patří mezi moje nejoblíbenější období. Barvy jsou úchvatné a ta vůně spadaného listí a jeho zvuk je k nezaplacení. Ale hlavně se celý rok nemůžu dočkat návratu k mým oblíbeným surovinám, jako jsou fíky, hrušky, jablka a dýně, z kterých můžu pro Vás kouzlit a dávat Vám tipy. I když tyto suroviny můžeme sehnat pořád během roku, tak podle mě nemají takovou skvělou chuť. Podzim má něco do sebe a vždy jim dá plnou chuť, vůni a i sladkost. Pro dnešní recept jsem si vybrala kulatou oranžovou surovinu. Ano, je to dýně Hokkaidó. Vždy jsem dýni používala v kuchyni jenom na přípravu polévky. Nebyla bych to já, kdybych nevymyslela něco pestřejšího a sladkého, než jen tu ohranou polévku. Proto se dneska společně vrhneme na dýňový dortík.
Budeme potřebovat
Používala jsem formu o průměru 24 cm, tato forma je velká a proto jsem tyto ingredience násobila 2, aby dortík byl vyšší.
Těsto
- 300g dýňového pyré (dýni nakrájíte na kousky a dáte péct do trouby a poté jenom rozmixujete)
- 110 špaldové mouky
- 70g mletých mandlí
- 4 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
- 2 lžíce perníkového koření
- 3 vajíček
- Špetka soli
Karamel
- 200 g třtinového cukru
- 130ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
Krém
- 400g mascarpone
- 150g smetany ke šlehání
- 140 g řeckého jogurtu
- 100g karamelu (ten jsme si už udělali)
- 50g burákového másla
Postup
- Troubu si předehřejme na 180 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem. A tedka už jdeme na těsto. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh. Zbytek surovin smícháme a nakonec opatrně do směsi budeme zapracovávat sníh. Těsto dáme do pečící formy a dáme do trouby na cca 60 minut.
- A jdeme na karamel. Cukr za stálého míchání zahříváme, dokud se nerozpustí. Dáme lžíci másla a rychle mícháme. Stáhneme z plotny a mícháme, dokud se karamel s máslem nespojí. Přilijeme část smetany a mícháme, aby se vše krásně spojilo, pokud se tak ale nestane, vrátíme na plotnu. Hotový karamel necháme vychladnout a později s ním budeme pracovat.
- Stále se nám dortík peče tak pojďme si udělat ozdobu v podobě dýňových semínek, které si opražíme. Vezmeme si pánev, vysypeme tam semínka a budeme opékat do té doby, než nám začnou praskat. Přidáme cukr a necháme rozpustit a obalit jim všechny semínka. Semínka dáme do misky a necháme vychladnout.
- A je čas na přípravu krému. Smetanu vyšleháme v pevnou šlehačku. V další míce spojíme bílý jogurt, mascarpone, burákové máslo a 100g vychlazeného karamelu, který jsme si připravili v předchozím kroku. Na závěr ke krému zapracujeme šlehačku.
- Dort rozkrojíme na tři části. Na tác dáme jeden korpus, potřeme krémem, dáme další, potřeme a tak pořád dokola než budeme mít ten třetí a to tedy poslední, ten pomažeme také a zasypeme praženými semínky. Na závěr už jen okraje polijeme karamelem.
A co vy milujete na podzimu? Milujete také dýni, nebo patříte ke skupině, která se jí vyhýbá obloukem?