Miluju vařit recepty z každého koutu světa. Dneska se chci s vámi podívat na střední východ do Libanonu anebo Izraele. Chci vám ukázat pochoutku, kterou si můžete dát na ulici anebo jako velký talíř libanonského předkrmu, který se nazývá meze.
Ano, dneska si připravíme falafel. I když typický falafel se připravuje z cizrny, tak my si ho společně připravíme z podzimní zeleniny a tou je moje velmi oblíbená dýně Hokkaidó.
Budeme potřebovat
Na falafel
- 700g dýně
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 125g cizrny (muže být i z plechu)
- 1 stroužek česneku
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička mleté pálivé papriky
- Hrst petrželky
- Sůl
- Sezamové semínka na obalení
Salátek
- 2 hrsti polníčku
- 1 a půl lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- Pepř
- Sůl
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu
Podáváme: s batáty pečené v troubě s tymiánem nebo americkými bramborami.
Postup
- Vezmeme si dýni, kterou si umyjeme a nakrájíme na menší kostky. Dýni dáme na plech vyloženým pečícím papírem a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 30minut.
- Do misky dáme cizrnu a lehce promixujeme (nemixujeme úplně aby falafel měl typickou texturu). K cizrně přidáme kousky dýně a opět lehce promixujeme. Do směsi dáme mouku, koření a nasekanou petrželku. Všechno pečlivě promícháme.
- Plech si vyložíme opět pečícím papírem a vytvoříme falafelové placičky. Vezmeme si kulaté vykrajovátko, které položíme na plech a lžičkou do něj natlačíme dýňovou směs. Plech s placičkami dáme na 30minut do mrazáku.
- Po uplynutí času vytáhneme naše placičky z mrazáku. Vezmeme si misku, do které nasypeme sezam na obalení. Placičku vezmeme nejlépe nějakou stěrkou, obalíme ze všech stran a dáme zpět na plech.
- Jak máme placičky obalené, dáme je opět do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 15 minut z každé strany.
- Během toho co se nám placičky pečou, si uděláme zálivku na polníček. Do hrnečku dáme všechny suroviny (med, olivový olej, sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu) zamícháme a zalijeme salát, který poté taky promícháme.
- A máme hotovo, už stačí jen naservírovat a pochutnat si 🙂
Každý rok se těším na období dýni. Když toto období nastane, nikdo nevidí nic jiného než mě jíst dýňovou polévku. Letos ve volné chvíli jsem zkoušela i dýňové věnečky, podle mého oblíbeného cukráře a musím říct, natož že mi nechutná sladké, tak ten dýňový krém byl vážně slast na jazyku.
A co vy milujete dýni, a na jaký způsob?