Gyoza knedlíčky

 Plněné knedlíčky jsou populární a oblíbené na celém světe. U nás v České republice jsme zvyklí na tradiční letní ovocné knedlíky, které jsou nadýchané jako peřinka. Ve slovenských zemích mají zase knedlíčky trojúhelníkového tvaru, které také plní třeba zelím, masem či sýrem. I když všechny tyto knedlíčky jsou velmi lahodné, my dneska zavítáme trochu dál, a uděláme si japonské gyoza knedlíčky. 

Japonské knedlíčky Gyoza vycházejí z čínských knedlíčků Jiaozi. Rozlišujeme 3 hlavní druhy – Sui (vařené), Yaki (restované na pánvi) a Age (fritované) gyoza. Historie těchto knedlíčků není zcela jasná. Bylo předloženo několik teorii, jak vznikly. Nejpravděpodobnější teorie je, že gyoza knedlíčky vymyslel mistr čínské medicíny Zhang Zhongjing, který je používal k léčbě

omrzlých uší. Věřil, že mnoho lidí trpělo omrzlýma ušima, kvůli nedostatku správné výživy. Gyoza knedlíčky plnil jehněčím masem, pepřem, a různými léky. Knedlíčky lidem podával ve vývaru. 

Budeme potřebovat 

Těsto 

  • 550g mouky 
  • 6g soli 
  • 240ml vařící vody 
  • bramborový škrob na podsypávání 

Náplň 

  • 500g vepřového masa 
  • jarní cibulka 
  • zázvor 
  • česnek 
  • chilli 
  • zelí 
  • sůl 
  • pepř

Ostatní 

  • vajíčko
  • sezamový olej

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto dáme do misky. Ze surovin zpracujeme, nelepivé těsto. 
  2. Všechny suroviny na náplň také dáme do misky a zamícháme. 
  3. Jak máme těsto hotové, vyválíme ho, a pomocí skleničky nebo vykrajovátky, vykrojíme kolečka. 
  4. Do každého kolečka dáme trochu masové náplně. Okraje potřeme rozmíchaným vajíčkem. Po natření těsto začneme ohýbat. Správný gyoza knedlíček má mít 7 ohybů, ale když jich bude, 6 na chuti se nic nezmění. 
  5. Po vytvarování všech knedlíčku, poté knedlíčky dáme do pánve s vodou (vody dáme trošku tak aby gyozy byly z poloviny namočené), nezapomeneme zakrýt pokličkou. Knedlíčky jsou hotové cca za 7 minut. Poté už jen k nim přidáš sezamový olej a chvilku opékáš. 
  6. Podáváme se sójovou omáčkou nebo jinou Vaší oblíbenou. 

Tento recept jsme doma vyzkoušeli s přítelem, když jsme přišli z kina, což bylo v pozdních večerních hodinách. Mysleli jsme si, že ve dvou nám to půjde rychle, ale strávili jsme nad tímto receptem přes 2,5 hodiny. Muže to být také i tím, že jsme udělali várku jak pro celou ulici. Takže Vám doporučuji vstát hodně brzo a udělat si tento recept třeba na oběd, anebo udělat menší dávku, než jsme dělali my. 

Tento recept vypadá i samotně na pohled velmi složitě, ale věřte, že je o hodně jednodušší než třeba česká svíčková omáčka. 

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek