Hovězí Carpaccio

Dneska máme opět krásný sluneční den, a proto jsem si pro Vás připravila lehký pokrm v podobě syrového masa. Jedná se o carpaccio, které se dá nazvat tak, že všechno je nakrájeno na velmi tenké plátky. Původním základem bylo hovězí maso a majonézová omáčka, což moc lákavě nezňí, proto se později začal tento pokrm dělat z lososa nebo tuňáka pokapaným olivovým olejem, což už zní celkem fajn. Dnes již, ale můžeme vidět i krásné carpaccio z hovězího masa a vypadá lákavě.

Historie tohoto pokrmu je velmi bohatá. Vznikl roku 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař a majitel Harryho baru Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici, hraběnce Amalii Nani Mocenigo.  Jako každá hraběnka, měla velmi mlsný jazýček, vždy požadovala jídlo jen ze syrového masa.  Kuchař jí tedy nakrájel plátky svíčkové a pokapal majonézovou omáčkou.  Hraběnka byla nadšena a dokonce i lidé co byly v ten moment v restauraci. Tento pokrm se stal populárním, že musel se zařadit do stálého jídelníčku.

Ptáte se proč tento název? Jméno jídlo dostalo podle malíře, který se narodil v Benátkách, jmenoval se Vittore Carpaccio.  Mezi jeho oblíbené barvy patřily cihlově červená a béžová. A jak možná tušíte, jsou to barvy této vyhlášené pochoutky.

Budeme potřebovat

  • Pravou svíčkovou nebo se dá koupit přímo maso na hovězí capaccio (záleží na Vás)
  • Sušená rajčata
  • Parmezán
  • Sůl, pepř
  • Ruccola
  • Krémové balzamiko
  • Olivový olej
  • Pár kapek citronu

Podávat můžeme s opečenou bagetkou a bylinkovým máslem

Postup

  1. Hovězí maso nakrájíme na centimetrové plátky. Vezmeme si potravinářskou folii a maso rozklepeme na tenké plátky. Maso naservírujeme na talíř, ochutíme kořením jako je sůl a pepř, posypeme rukolou a poté posypeme strouhaným parmezánem. Na závěr dochutíme olivovým olejem, krémovým balzamikem a citronovou šťávou.

Tento recept je nejtěžší v tom, že hovězí plátky by měli být co nejtenčí a právě toto je ten problém náročnosti, že tento recept je velmi titěrný. Ale samotná chuť tohoto předkrmu je výtečná a nadchne úplně každého jak Vaši druhou polovičku, tak i vaši návštěvu.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek