Říkáte si, že už dlouho nebyl na vašem talíři žádný kousek lososa a dokonce jste nečetli ani žádný nový recept? Ano, je to tak. Znáte mě, je to moje oblíbená surovina na přípravu a proto já už po takové dlouhé době Vám chci dát dnes další typ na přípravu toho tvorečka s ploutví.
Vždy, když píšu nějaký článek ohledně lososa, už moc nevím, jak tyto články mám uvést, ale dneska mě napadlo ho uvést tak, že si povíme, jak tato rybka k nám doplula. O lovu lososů u nás se píše již v listině z roku 1226, již Přemysl Otakar I. dává ženskému premonstrátskému klášteru v Doksanech právo na jejich chytaní. Řeka Labe doslova vřela, rybáři je lovili do obrovských sítí a to rovnou několikrát ročně. Byly to nezbedné rybky, které plavaly i do přítoků, takže se dostali i na stoly kdejaké české rodině. Byli až tak nezbední, že se dostali do rukou české slavné kuchařky Magdalény Dobromily Rettigové, která z nich udělala rovnou sedm receptů do své knihy. Losos byl v té době levnou surovinou, kterou si mohl dovolit i chudý člověk. Časem začalo v česku přibývat plno přehrad a dalších velkých vodních děl, které změnily ráz České republiky. Toto byl konec pro lososy u nás v česku. Lososi totiž mají specifický životní cyklus. Rozmnožují se v horních tocích řek, kde mladé ryby po vylíhnutí z jiker přebývají po dobu 1 až 2 let. Potom se vydávají na dalekou cestu a to na tah Atlantského oceánu, kde dorůstají. V dospělosti se vracejí zpět do rodných vod, aby se zde rozmnožili a založili rybí rodinku.
Myslím si, že pro dnešek těch informací stačilo! Pojďme raději vařit
Budeme potřebovat
Hráškové pyré s mátou
- 350g mraženého hrášku
- Menší hrstka čerstvé máty
- Sůl
- Pepř
- 150 – 200g ricotty (gramáž podle chuti)
Losos
- 500g lososa
- Hrstka nasekané pažitky
- 3 stroužky česneku
- 50g – 60g sýru feta
- Půl lžičky citronové kůry
Postup
- Vezmeme si větší hrnec, do kterého dáme hrášek a zalijeme vodou. Osoíme a dáme vařit do změknutí.
- Během toho co se nám hrášek vaří, si připravíme rybku. Jako první si předehřejeme na 195 stupňů. Rybu omyjeme a osušíme. Do rybky uděláme pár menších zářezů a dáme do zapékací misky.
- Pažitku nasekáme na drobno, česnek nastrouháme a fetu rozdrobíme mezi prsty. Všechny tyto 3 ingredience dáme do misky a promícháme. Na závěr k ingrediencím přidáme citronovou kůru.
- Vymačkáme si citron zhruba polovinu a polijeme lososa, poté polijeme i olejem a posolíme. Naši směs co jsme si připravili, rozprostřeme na povrch lososa a dáme péct. Pečeme 20 – 25 minut.
- Hrášek máme měkký tak ho scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme mátu a ricotu a opět vše mixérem rozmixujeme.
- A máme zase skvěle uvařeno. Stačí dát na talíř a pochutnat si
To jsme si opět pošmákli! Nikdy jsem se Vás nezeptala jaký způsob přípravy máte nejraději, tak povídejte.