Vánoce už jsou pryč a vy už jste přejedeni cukroví, ale pořád nemáte dost a pořád Vás to láká si něco upéct. Klasikou je linecké cukroví, které najdeme na každém vánočním stole. Je to cukroví, po kterém touží úplně všichni. Proto se dneska vrátíme do 17. století do města Lince, odkud pochází linecké těsto, z kterého se vyráběl linecký koláč a později i naše milovaná lineckákolečka.
Recept na první linecký koláč zaznamenala Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rozená hraběnka Paradeiser, do svých ručně psaných kuchařských záznamů. Tyto rukopisy jsou dnes uloženy v knihovně v opatství Admont v Rakousku. Linecký koláč se stal velmi populárním, milovala ho například císařovna Sissi.
Budeme potřebovat
Těsto
- 300g hladké mouky
- 100g moučkového cukru
- 120g másla
- 1 vejce
- 2-3 lžíce mléka
- 1 lžička citronové kůry
- Pak kapek vanilkového aroma
Náplň
- 5 menších hrušek
- 3 lžíce skořice
- 3 lžíce krystalového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Jako první si připravíme těsto, do misky dáme mouku s cukrem. Poté přidáme máslo v pokojové teplotě, citronovou kůru, vanilkové aroma, vejce. Těsto pomalinku zpracováváme a poté přiléváme mléko, dokud nevznikne kompaktní hmota. Těsto by se nemělo lepit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky na 2 hodiny.
- Mezitím si připravíme náplň. Hrušky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr, škrob, skořici. A nechám chvilku odpočinout
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na plát a vložíme do koláčové formy. Potom na těsto dáme hrušky. Teďka můžete zapojit fantazii a vytvořit z těsta cokoliv různé ornamenty srdíček, nebo jen čistě plát anebo jako já mřížku.
- Koláč dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 40-50 minut. Upečený koláč vyndáme, necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Já doma koláče peču občas, ani nevím proč, když mi vždy zmizí během pár vteřin. A co vy, pečete je často?
To vypadá úžasně. Recept si ukládám a zkusím, díky 🙂