Máte už dost kupovaného pečiva? Ano? Tak pojďme se vrátit do starých časů, nechoďme chléb kupovat do supermarketu či pekárny, ale zahrajme si na naše milované babičky a upečme si doma lahodný chleba z kvásku.
A co je to vlastně ten kvásek? Kvásek je zkvašená směs mouky a vody. Kvásek je, ale také živý organismus, o který musíte neustále pečovat, rozmazlovat ho a dávat mu lásku.
Budeme potřebovat:
- 200 g pšeničné mouky
- 300 g žitné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce kvásku
- 300 – 330 ml vody
- Já používám i různé semínka jak slunečnicové tak i dýňové, ale můžete použít i sušená rajčata jako já mám na obrázku.
Postup
- Vezmeme si mísu, ve které smícháme žitnou i pšeničkou mouku, sůl i kmín. Poté přidáme lžíci kvásku a lehce jak kdyby promačkáme. Sypké suroviny zalijeme vodou, aby se nám mouka krásně spojila. Lehce prohněteme, aby nám vzniklo těsto, které bude držet při sobě všechny své suroviny. (Během hnětení můžeme přidat i už zmiňované semínka či sušená rajčata nebo olivy fantazie je na Vás)
- Okraje misky namočíme vodou a zakryju potravinářskou folií. Těsto nechám 12 hodin pracovat na teplejším místě.
- Po dvanácti hodinách odebereme 1 lžičku kvásku a dáme jí do uzavřené dózy, na další pečení. Na pracovní plochu si dám mouku a vyklopím tam i těsto. Chléb párkrát proložím ze strany na stranu, aby nám vznikl krásný balíček. Pomoučím si utěrku, a vyložím s ní misku, přidám těsto (těsto nám překládanou stranou dolů) a nechám opět na teplém místě odpočívat další hodinu.
- Než uplyne hodina předehřeju si troubu na 200 stupňů. Po hodině rychle chléb vyndám z misky a dám ho do pečící formy s poklopem. Zakrytý chléb pečeme na 200 stupňů 15 minut, poté odkryjeme a pečeme opět na 200 stupňů 20 -25 minut.
- Chléb necháme po upečení vychladnout. Nesmíme ho hnedka jíst, i když vypadá lákavě. Teplý chléb způsobuje bolesti bříška.
Moje pečící začátky s kváskem byly náročné. Nevěděla jsem, jak se k tomuto pečení postavil a také jsem nevěděla jak s tímto materiálem pracovat aby udělal práci, jakou bych od něj chtěla. Ale víte, jak se říká ,,chce to čas‘‘, ano chtělo to ten čas a myslím, že kváskový chléb je u nás na stole snad každý den, už nesaháme po jiném druhu chleba. Zkoušela jsem chleba z droždí jak sušeného tak i z kostky ale žádný nechutnal tak skvěle.
Já své kvásky mám jako svá miminka. Každý den jim dávám najíst, napít a párkrát do měsíce je přebalím. Každý můj kvásek má i své jméno. Můj první kvásek dostal jméno Bobík. A jak se jmenuje Vaše kváskové miminko?