Recept na cheesecake není u mě na blogu, žádnou novinkou neboť všichni ví, že tento dezert byl mým prvním výtvorem a stálé mě baví u něj vymýšlet různé příchutě. Jednou jsem si řekla, že mák jsem v dětství milovala, tak proč bych nyní nemohla tyto dvě vzpomínkové věci spojit. Nevkládala jsem tomu moc naděje, neboť v tomto dezertu miluji lehkou, nežnou chuť bez rušivých zrníček, ale nakonec mě velmi překvapil a proto jsem se rozhodla, že pro tento moučník najdu na blogu místo a možná i ve vašich kuchařkách.
Dlouho jsem nezmínila žádnou historii, proto o jedné surovině z tohoto dezertu povím pár informací. Mák v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo či lék. Byl velmi žádaný, že se kvůli němu vedly i války, respektive kvůli opiu, což je zaschlá šťáva získána z nezralých makovic máku setého. Ale nebojte, teď se pěstuje téměř veškerý mák pro potravinářské využití, ten však nemá s opiem nic společného, takže mlsejte, jak jen chcete a upečte si tento skvělý cheesecake.
Budeme potřebovat
Korpus
- 200 g bebe sušenek
- 120 g másla
Náplň
- 500 g tvarohu ve vaničce (plnotučný)
- 120g krémového sýra (já použila lučinu)
- 50g mletého máku
- 20g celého máku
- ½ lžičky soli
- 3 vejce
Přeliv
- 250 g zakysané smetany
Ozdobení
- 1 granátové jablko
Postup
všechny suroviny si vyndám z lednice, před pečením min. 1 hodinu
- Vezmeme si formu o průměru 24 cm a vyložíme pečicím papírem. Rozdrtíme sušenky a spojíme s máslem. Natlačíme do formy a dáme do lednice ztuhnout zhruba na 30 minut.
- Předehřejeme si troubu na 160 stupňů a na dno umístíme pekáček s vodou, kvůli vlhkosti. Vyšleháme si tvaroh, sýr, cukr, mák a sůl do hladkého krému, poté po jednom vejci budeme pomalu zašlehávat. Hotový krém nalijeme do formy na sušenkový základ. Tento dortík můžete dělat, když jste nazlobení a potřebujete s něčím třísknout, neboť teďka je čas kdy s formou budeme několikrát bouchat o stůl, abychom odstranili zbytečné bublinky a vzduch.
- Cheesecake dáme do trouby na 30 – 35 minut, během pečení neotvírejte troubu. Hotový cheesecake poznáte tak, že když poklepete na stranu formy, dort se chvěje jako žele. Po upečení pootevřeme dvířka trouby a cheesecake necháme ještě hodinu v ní. Po hodině ho dáme ztuhnout do lednice na 6 hodin.
- Po ztuhnutí sundáme ohrádku, namažeme smetanou a posypeme jadýrky z granátového jablka. Opět dáme do lednice ztuhnout do druhého dne.
Tak co chutná? U mě doma chutnal velice, dokonce i při fotografování, jak jste si všimli se olizovala úplně celá moje rodina. Tento dezert sice nebyl těžký, ale u něj jsem zachytila to nejcennější a to pravý okamžik, pravé tváře našeho chlupáče.