Dneska mám pro Vás překvapení. Jak všichni víte, moc české dezerty nedělám, ale pomalu si k nim nacházím cestu a začínají mě okouzlovat. Dnes to bude skvělá tvarohová pochoutka. Ano, budou to Míša řezy.
Receptura na Míšu je už u nás přes 50 let a to od roku 1962, kdy se začala vyrábět v pražské továrně Laktos. Prvně si mysleli, že tato pochoutka zůstane jen jako letní osvěžení nanuku. Chtěli hlavně zaujmout děti, neboť jak všichni víme, děti podle obrázku sní vše, a tento nanuk získal obal s podobiznou medvídka. Děti jsou z něj unešené už od začátku, a my dospělí můžeme být jen rádi, neboť nanuk obsahuje tvaroh a smetanu, což pro děti je zdravé, nemusíme je nutit a oni rádi a s chuťí papají. Čas šel dál a hospodyňky se sladkým Míšou inspirovaly v kuchyni a začaly připravovat Míša řezy, které nyní plno maminek připravuje, jako nedělní dobrotu.
Budeme potřebovat
Těsto
- 6 vajíček
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic horké vody
- 6 lžic oleje
- 6lžic polohrubé mouky
- 4 – 5 lžic kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
Krém
- 500g tvarohu
- 250g másla
- 100ml smetany na šlehání
- 150g moučkového cukru
Ganache
- 200g čokolády
- 200g smetany na šlehání
Ozdoby
- Kousek nastrouhané čokolády
- Ovoce (já volila ostružiny)
- Lístky máty
Postup
- Jak již tušíte, začneme těstem. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s cukrem, vodou a olejem. Postupně budeme přidávat mouku smíchanou z kypřicím práškem a kakaem. Vše důkladně zamícháme. V druhé misce si z bílků ušleháme tuhý sníh, který poté budeme pomalu přidávat k žloutkové směsi. Těsto nalijeme na plech a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut. Poté necháme vychladnout
- Během pečení si připravíme krém. Máslo vymícháme s cukrem. Postupně budeme přidávat tvaroh a smetanu (kterou si předem vyšleháme na lehkou šlehačku), vše smícháme na hladký krém.
- A jdeme na ganache. Smetanu přivedeme k varu a stáhneme z plotny, nalámeme do ní čokoládu a necháme chvilku stát. Poté zamícháme a necháme vychladnout.
- Jak máme korpus vychladlý, potřeme tvarohovou směsí a poté nalijeme čokoládovou ganache. Dáme do lednice ztuhnout (já nechala do druhého dne). Druhý den jak máme vše zatuhlé, si vezmeme vykrajovátko kruhu a vykrájím kolečka, které poté ozdobím ovocem, matou a zasypu čokoládou.
Já jako malá se přiznám, že jsem jedla jenom nanuk, neboť to byla jediná sladkost, která mi chutnala snad od každé značky a každého druhu. Upřímně mě ani tento dezert nikdy nelákal ochutnat, natož ukuchtit, ale přivedla mě na to moje kamarádka, že bych to měla zkusit a kupodivu jsem vůbec neodmlouvala. Upekla jsem, dala jsem všem okolo ochutnat, ale já opět neochutnala.
A co vy jaký produkt Míši jste měli nejraději jako děti?