Míša řezy

Dneska mám pro Vás překvapení. Jak všichni víte, moc české dezerty nedělám, ale pomalu si k nim nacházím cestu a začínají mě okouzlovat. Dnes to bude skvělá tvarohová pochoutka. Ano, budou to Míša řezy.

 Receptura na Míšu je už u nás přes 50 let a to od roku 1962, kdy se začala vyrábět v pražské továrně Laktos. Prvně si mysleli, že tato pochoutka zůstane jen jako letní osvěžení nanuku. Chtěli hlavně zaujmout děti, neboť jak všichni víme, děti podle obrázku sní vše, a tento nanuk získal obal s podobiznou medvídka. Děti jsou z něj unešené už od začátku, a my dospělí můžeme být jen rádi, neboť nanuk obsahuje tvaroh a smetanu, což pro děti je zdravé, nemusíme je nutit a oni rádi a s chuťí papají. Čas šel dál a hospodyňky se sladkým Míšou inspirovaly v kuchyni a začaly připravovat Míša řezy, které nyní  plno maminek připravuje, jako nedělní dobrotu.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 6 vajíček
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic horké vody
  • 6 lžic oleje
  • 6lžic polohrubé mouky
  • 4 – 5 lžic kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva

Krém

  • 500g tvarohu
  • 250g másla
  • 100ml smetany na šlehání
  • 150g moučkového cukru

Ganache

  • 200g čokolády
  • 200g smetany na šlehání

Ozdoby

  • Kousek nastrouhané čokolády
  • Ovoce (já volila ostružiny)
  • Lístky máty

Postup

  1. Jak již tušíte, začneme těstem. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s cukrem, vodou a olejem. Postupně budeme přidávat mouku smíchanou z kypřicím práškem a kakaem. Vše důkladně zamícháme. V druhé misce si z bílků ušleháme tuhý sníh, který poté budeme pomalu přidávat k žloutkové směsi.  Těsto nalijeme na plech a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut. Poté necháme vychladnout
  2. Během pečení si připravíme krém. Máslo vymícháme s cukrem. Postupně budeme přidávat tvaroh a smetanu (kterou si předem vyšleháme na lehkou šlehačku), vše smícháme na hladký krém.
  3. A jdeme na ganache. Smetanu přivedeme k varu a stáhneme z plotny, nalámeme do ní čokoládu a necháme chvilku stát. Poté zamícháme a necháme vychladnout.
  4. Jak máme korpus vychladlý, potřeme tvarohovou směsí a poté nalijeme čokoládovou ganache. Dáme do lednice ztuhnout (já nechala do druhého dne). Druhý den jak máme vše zatuhlé, si vezmeme vykrajovátko kruhu a vykrájím kolečka, které poté ozdobím ovocem, matou a zasypu čokoládou.

Já jako malá se přiznám, že jsem jedla jenom nanuk, neboť to byla jediná sladkost, která mi chutnala snad od každé značky a každého druhu. Upřímně mě ani tento dezert nikdy nelákal ochutnat, natož ukuchtit, ale přivedla mě na to moje kamarádka, že bych to měla zkusit a kupodivu jsem vůbec neodmlouvala. Upekla jsem, dala jsem všem okolo ochutnat, ale já opět neochutnala.

A co vy jaký produkt Míši jste měli nejraději jako děti?

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek