Mrkvový dort

Dneska jsem si pro Vám připravila zdravou mňamku. Napsala jsem pro Vás recept na dezert, který je jedno obrovské boom v české republice již několik let. Já ho objevila v době, kdy jsem pečením ještě tolik nežila. Vzpomínám si, že vždy když jsme s mojí maminkou chodily do cukrárny a byl tam mrkvový dortík a v ten moment moje volba byla jasná. Vždy jsem si lahodně pochutnala, neboť mi vyhovovala jeho vláčnost, křupavost oříšků a vůně koření. Doslova jsem ho milovala a ani nevím, jak jsem na něj mohla zapomenout ho upéct vlastnoručně doma, asi čekal na ten správný okamžik. Ten okamžik nastal, když jsem měla praxi v mateřské školce. Dortík jsem darovala paním učitelkám, jako poděkování za praxi, kterou jsem mohla u nich vykonávat. Řekla jsem si svoje takové moudro ,, dárek, který se vyrobí vlastnoručně, udělá největší radost a hlavně zahřeje tam uvnitř u srdíčka‘‘

Budeme potřebovat

Korpus

  • 175 g cukru krupice
  • 100 g rozemletých mandlí
  • 3 vajíčka
  • 150 g oleje
  • 260 g nastrouhané mrkve
  • 2 vrchovaté lžíce jogurtu
  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • Lehce muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • ½ sáčku jedlé sody

Krém

  • 375 g mascarpone
  • 2 lžíce másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Hrst plátků mandlí
  • Cukr moučka (dle chuťi)
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  1. Vezmeme si velkou mísu, kde smícháme vajíčka, olej, mandle, mrkev, cukr a jogurt. Potom postupně budeme vmíchávat mouku smíchanou s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, zázvorem a nastrouhaným lehce muškátovým oříškem. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, které poté nalijeme do formy vyložené pečícím papírem (já volila formu o průměru 21cm). Dortík dáme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme hodinu a 15minut.
  2. Mezitím co se nám korpus peče, si připravíme krém. Mascarpone společně s vanilkovým cukrem spojíme pomocí stěrky. Když máme cukr rozpuštěný, přilejeme povolené máslo a zamícháme. Přidáme vyšlehanou smetanu společně s mandličkami a zamícháme opět.
  3. Dort po upečení necháme vychladnout a poté rozkrájíme na dvě podélné části. První krém pokapeme kapkami rumu a pomažeme krémem, dáme druhý korpus, který také pomažeme a uhladíme.
  4. Dortík máme hotový a dáme do lednice na noc ztuhnout. Ráno už jenom dozdobíme, třeba fondánovými nebo marcipánovými dekoracemi nebo ovocem.

Tento dort v mých očích, i když sem ho dělala sama, tak nezklamal. Byl vážně takový, jaký ho znám z cukráren. I když je to jenom obyčejná mrkev, tak se tímto dortem nikdo nemůže nabažit. Je to klasika, která nikoho nikdy nezklame ani neurazí. Já tímto dortíkem jsem naplnila bříška plno lidem a podle jejich slov velmi lahodně.

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek