Brambory jsou v našich kuchyních stálice, ne-li základem české kuchyně. Řekněme si, že dokážeme si představit Vánoce bez bramborového salátu, podzim bez bramboračky a nebo národní jídlo smažák bez hranolek? Ne, zkrátka neumíme si to bez těchto kulatých oválků představit. Ovšem servírovat a natož jíst je 7x týdně jen vařené, jako přílohu, nás může rychle omrzet. Proto mám pro Vás skvělý recept, který tuto obyčejnou suroviny obzvláštní. Dokonce u plotny nestrávíme věčnost.
Budeme potřebovat
Na brambory
- 5 velkých brambor
- 2 lžíce cheddaru
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- sušený tymián
Na soté
- 300 g kuřecích prsou
- žampiony
- sůl
- pepř
- jarní cibulka
- stroužek česneku
- tymián
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- sladká paprika
Servírování
- cheddar
Postup
- Brambory si uvaříme v osolené vodě. Po uvaření necháme vychladnout. Po vychladnutí je rozšťoucháme a dáme všechny suroviny. zamícháme vše, aby se chutě propojili. Vytvarujeme kuličky, které dáme na plech. Poté do nich uděláme ďulky.
- Maso si nakrájíme na menší kostky. Osolíme a opepříme maso, a dáme smažit. Jak maso začne chytat barvu, přidáme nastrouhaný česnek, mletou sladkou papriku, tymián, jarní cibulku a na plátky nakrájenou cibulku. Podlijeme celou směs trochou vody a dáme rajčatový protlak. A necháme chvilku vše krásně provařit.
- Masovou směs pomocí lžičky dáme do důlku. Na závěr posypeme strouhaným cheddarem.
- Celý plech dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme dokud se nám sýr neroztopí.